При
абораторни опити с плъхове, мозъчните клетки третирани с антиоксидантите съдържащи се в ябълката, устояли на предизвиканите увреждания много по-добре отколкото останалите клетки, показват изследванията на учени от Университета Корнуол в Ню Йорк.

Антиоксидантите са химически съединения, които неутрализират уврежданията извършени от химикали, познати като свободни радикали.

Изследванията подкрепят теориите, според които редовната консумация на пресни плодове и зеленчуци може да предотврати развитието на болести като Алцхаймер и други подобни заболявания на мозъка.

Според данните от изследванията поне една ябълка на ден може да предпази човешкия организъм от редица болести и да ни спести ходенето до лекаря.

Учените съветват ябълката да се яде с кората, тъй като там са съсредоточени най-голям част от антиоксидантите.

Друго интересно откритие е, че червените ябълки съдържат повече антиоксиданти, отколкото зелените и жълтите. Други храни богати на антиоксиданти, които се усвояват директно от човешкия организъм както при ябълките, са лука (особено червения) и боровинките.