IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралят на Испания Хуан Карлос се оттегли от престола

2 юни 2014 14 26

Принц Фелипе и съпругата му принцеса Летисия стават крал и кралица

Новите крал и кралица на Испания;Снимка: Getty Images

Новите крал и кралица на Испания;Снимка: Getty Images

Кралят на Испания Хуан Карлос реши да абдикира след царуване от почти 39 години. Той е считан за важен фактор за укрепването на демокрацията в страната. Хуан Карлос се оттегля в полза на сина си принц Фелипе.

Неговото решение бе обявено от премиера на държавата – Мариано Рахой. Той призова испанците да покажат своята благодарност към 76-годишния монарх. „Той е най-добрият говорител и представител на Испания във всички краища на света“, каза испанският лидер.

Той продължи да отдава почит на напускащия суверен като го описа с думите: „Неуморен защитник на нашите интереси.“

Г-н Рахой също изрази увереността си, че 46-годишният принц, който ще се превърне във Фелипе VI, има „подготовката, характера и богатия опит в обществените дела“, които са гаранция, че ще бъде един добър крал.

Тази новина идва след две години на спекулации, че подобен ход е планиран. след като Хуан Карлос претърпя здравословни проблеми през 2012 година и имаше серия от операции на бедрото, след като падна по време на лов на слонове в Ботсуана.

Новата кралица Летисия е бивша ТВ водеща. Тя много пъти е избирана за най-стилна кралска особа в света. Двамата с Фелипе са женени от 10 години и имат две дъщери.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )