IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нора Караиванова: Рокът ми е на сърце, но губи популярност!

21 март 2017 10 00

Родната певица посланик на ООН с Анджелина Джоли и Робърт де Ниро

Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Вечно усмихнатата Нора изгря със своя музикален талант във втория сезон на предаването Music Idol. През 2008 година тя спечели сърцата на България, изпълнявайки любими песни и известни хитове от български и чуждестранни изпълнители. Въпреки че не спечели формата, Нора успя успешно да пробие в българския шоубизнес.

Изпълнителката написа песен за примата Лили Иванова – „Сам“, направи дует – „DIVA“, с Маги Джанаварова.

Днес Нора Караиванова е все така устремена към музиката. Освен това, по покана на Мирослав Милев, тя стана част от организацията на ООН „Символ на правата на човека“. Тя ще работи за нашите права и свободи, редом до Анджелина Джоли и Робърт де Ниро.

„Аз приемам популярните личности като съвсем обикновени и нормални хора. В интерес на истината те са много по-земни от нас самите. А в нашия – българския шоубизнес, повечето обичат да си придават една важност и тежест, която е неоправдана. Така де, смешно е“, смята Нора.

Като посланик на „Символа на правата на човека“ Нора се стреми да насърчава хората да познават човешките си права. В нейните очи в България най-наранени са свободата на словото и правото на изразяване. За нея страхът е най-големият проблем. Отчасти това е и мотивът ѝ да създаде авторската си песен „Едно“, в която пее именно за обединяването на човешкото общество.

Нора е силна и целеустремена личност. Това обаче съвсем не значи, че винаги е била такава. Певицата сподели за Tialoto.bg, че е имало момент в музикалното ѝ развитие, в който е била на ръба да изгуби своята собствена идентичност.

„Когато започнах да правя първите си крачки към сцената, Кирил Ампов (бащата на Графа) ми каза, че ако искам да съм добър изпълнител, трябва да имам свой кумири, на които да подражавам“. В началото Нора се възхищавала на Кристина Агилера – нейният, както тя отбелязва, първи идол в професионален план.

„Докато работех с нейните песни обаче, аз все повече установявах, че съм започнала да приличам на нея“, разкрива Караиванова – „Тогава се замислих и си казах, че трябва да бъда себе си“. Това, разбира се, съвсем не значи, че Нора е забравила любимите си изпълнители. Според нея един изпълнител задължително трябва да познава различните стилове и да взима по нещо от всеки.

Самата тя е комбинация от стилове – поп, рок, R&B.

„Рокът ми е най-близък – той ми е най на сърце“, споделя Караиванова. Но е вдигнала поглед и към рок-операта.

Според Нора рок музиката е започнала да губи популярност. Един шанс за връщането на този жанр е разнообразяването му с класически елементи.

„Рок операта е новото лице на рока. На 24 март ще взема участие в българската рок опера „Нострадамус“, за което много се вълнувам. Това ще бъде ново амплоа за мен, с което се надявам да върна повече хора към рока“.

След премиерата си миналата година, рок операта „Нострадамус“ ще гастролира из страната. Произведението на българския композитор и китарист Николо Коцев ще бъде изпълнено в Спортната зала на Велико Търново на 24 март, в Античния театър в Пловдив на 26 май и в столичната Зала 1 на НДК на 27 май.

Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари