IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездна трансформация: Глория

30 юли 2017 12 00

Фолкпевицата, която постави началото на „Пайнер“

Глория на обложката на първия си албум. Снимка: Пайнер

Глория на обложката на първия си албум. Снимка: Пайнер

Глория е една от емблемите на попфолка. Родена е в семейство на музиканти и в началото на демокрацията е солистка на оркестър „Извор“, а след това създава и собствена група.

Изпълнява песни на Лили Иванова, Георги Христов, че и на Лепа Брена. Западният репертоар също не ѝ е чужд – Мадона, Марая Кери, Уитни Хюстън.

Така идва 1994 г., когато издава първия си албум „Щастието е магия“. Тя е първият изпълнител на фирма „Пайнер“, която по-късно се превръща в хегемон на пазара.

Още тогава Глория е категорична – кючеците не са в кръвта ѝ. И запазва това и до днес. Вместо да прави чупки в кръста, тя залага на песни за майката и семейството. И формулата ѝ оцелява над 20 години на сцена.

Още вторият ѝ албум – „За добро или зло“, става най-продаваният у нас, а продажбите му надхвърлят половин милион.

Глория печели прозвището „Примата на българския попфолк“, става четири пъти „Певица на годината“ – през 1998, 1999, 2000, 2001 и 2003 г. През 2007 г. е отличена с приза „Певица на десетилетието“.

През 1996 г. се ражда дъщеря ѝ Симона от връзката ѝ с композитора Илия Загоров. Двамата днес са разделени, но пък влагат цялата си подкрепа към дъщеря им, която също тръгна по музикалния път. Глория представя Симона и излизат в дует на юбилейния ѝ концерт „15 години на сцена“, а наследничката разгърна потенциала си и в последното издание на „Гласът на България“.

В дискографията на Глория има 13 издадени самостоятелни албума, последният от 2015 г. – „Пясъчни кули“.

Има запомнящи се дуети, като феновете отличават този с Азис „Не сме безгрешни“, като извън страната се правят шест кавъра на песента.

Глория е изпълнител, който не се притеснява да излезе пред по-голяма публика и още през 2000-та година прави самостоятелен концерт в зала 1 на НДК. Нещо, което колежките ѝ в бранша избягват по това време. После пълни още три пъти залата.

През 2007 г. звездата става част от журито на Music Idol, където журира редом с Йорданка Христова, Дони и Слави Трифонов.

Въпреки че е над 20 години на сцената, името на Глория рядко е свързано със скандали. Най-често е противопоставяна с Ивана, но в повечето случаи това са медийни спекулации.

Във визията си Глория също претърпява голяма промяна, а през последното десетилетие тя винаги е била в челото на класациите по елегантност.

Вижте трансформацията на Глория през годините в галерията ни

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари