IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Даяна очарова света 20 години след смъртта си

23 август 2017 06 20

От документални филми и лични изповеди, до нови „разкрития“

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

От документални филми по телевизията и лични спомени на синовете ѝ до сензационни нови „разкрития“ и подновени теории за смъртта ѝ, британската принцеса Даяна отново е на първите страници в пресата, 20 години след смъртта си, предаде Ройтерс.

Даяна загина на 36-годишна възраст на 31 август 1997 г. заедно с любовника си Доди ал Файед. Лимузината им катастрофира в парижки тунел, докато ги преследваха папараци с мотоциклети.

Като първа съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз, Даяна беше принцеса в центъра на кралски сапунен сериал, изигран в светлината на медийните прожектори. Тя се превърна във вероятно най-известната жена в света.

Смъртта ѝ предизвика най-голямата вълна от скръб в обществото, наблюдавана в по-нови времена във Великобритания. Малко известни личности оттогава са пленявали света така, както тя го направи.

„Никога няма да има друга като Даяна“, каза Ингрид Суърд, главен редактор на списание „Маджести“ и автор на биографична книга за принцесата.

Предходни годишнини от смъртта на Даяна преминаха без много шум, подсказвайки, че „Принцесата на народа“, както тя бе наречена от тогавашния британски министър-председател Тони Блеър, вероятно е изгубила част от чара си. Но благодарение най-вече на двамата ѝ сина Принц Уилям и Хари, навръх 20-годишнината от смъртта си, тя превзе заглавията на първите страници в пресата, както и в разцвета си като най-сниманата жена в света.

„Имаше период в началото на 21-и век, когато за Даяна се знаеше много малко“, коментира бодигардът на принцесата Кен Уорф.

Той каза, че двамата ѝ сина искат да продължат работата ѝ, като подкрепят каузи в помощ на боледуващите от СПИН, бездомните и в борбата срещу противопехотните мини. Именно това напомни на обществото за личността на Даяна. Принцовете също все повече имат желание да говорят за травмата от смъртта на майка си и емоционалните последици от трагичната загуба.

В предавания, излъчвани през изминалите шест месеца, 35-годишният Уилям каза, че шокът от загубата на майка му все още го преследва. Хари, който е на 32 години, разкри, че е посещавал консултации със специалист малко преди да навърши 30 години, за да преодолее мъката.

„Тя все още е наша майка. Разбира се, като нейн син мисля, че тя е най-добрата майка на света. Обгръщаше ни с любов със сигурност. Това, което ме удиви, е какво е направила... Всички тези въпроси, като закрилата на бездомните хора. Тя често среща критиката на политиците и редакторите в националната преса“, каза принц Хари в документалния филм „Даяна, нашата майка: нейният живот и наследство“.

Повече от 33 милиона американци гледаха по телевизията погребението на принцеса Даяна през септември 1997 г. Дните след смъртта ѝ бяха едни от най-мрачните в 65-годишното управление на кралица Елизабет Втора.

Някои от привържениците монархисти се страхуваха, че вниманието към Даяна ще отприщи недоволство към кралицата. Начинът, по който принцесата бе отлъчена от кралското семейство след развода си с принц Чарлз, разгневи много британци. Враждебността им бе насочена главно към Камила Паркър-Боулс, любовница, а впоследствие и съпруга на принц Чарлз.

Проучване на в. „Сън“ този месец разкри, че само 22 процента от запитаните искат Чарлз да бъде следващият крал, а повече от половината смятат за по-подходящ сина му Уилям.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари