IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Терзийски срещу милионите на Григор

22 ноември 2017 11 30

Трябва ли да се прави сравнение между литература и тенис?

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Успехът на Григор Димитров продължава да предизвиква коментари, не липсват и нелепи сравнения. В неговите милиони се огледа и писателят Калин Терзийски, като невчесаните му мисли във Facebook са доста странни. Защото се прави сравнение между съвсем различни професионални сегменти. Пък и Терзийски не е попадал в топ 3 на писателите в света, за да бъде базата все пак по-реалистична.

„Започвайки да пиша, аз не знам каква ще е реакцията на читателите към това, което ще напиша. Но съм почти сигурен, че тя ще е грубо отрицателна. Това, донякъде, ще ме зарадва – защото ще ме освободи от задължението да приемам сънародниците си „на сериозно“. Така. Григор Димитров, известен български тенисист с европейски и световни постижения получи за играта си в Лондон 2 млн. и половина долара. Игра на тенис. Горе-долу в същите времена – да речем година по-рано – писателят Калин Терзийски, колкото и да ни е неприятно – също получавал европейско и световно признание, докато пишеше за лондонско издание, а именно – за вестника на българите живеещи във Великобритания – получаваше за всеки свой разказ по 25 паунда. Но в един хубав ден главният редактор му съобщи, че повече от 10 паунда на разказ не може да му дава. Писателят Калин Терзийски се запита: Българите по улици кръстени на тенисисти ли крачат всеки ден... или по улици кръстени на писатели? И дали биха приели да речем „По жицата“ или „Андрешко“ да бъдат оценени по 10 паунда парчето? После Калин Терзийски си даде сметка, че явно писателите трябва да умрат, за да зацъкат с език българите. И после от кумова срама да им отдадат някаква гузна почит. А докато умрат писателите, тенисистите ще бъдат национални герои. Тенисът, все пак, трябва да помним, е дух, знание и величествена мъдрост. Все пак“, пише Терзийски във Facebook.

По-късно той прави сравнение и на таланта за тениса и литературата.

„Защо всеки казва: Ти знаеш ли какъв страшен труд и талант трябват за тениса? Обаче никой не се замисля какъв труд трябва за истинската литература. Знам отговора. Защото дори и най-жалките хейтъри, тия, които просто си пишат някакви мръсотийки във Facebook смятат, че и тяхното писане е нещо като писането на писателя. Нали – просто си пише човекът? Тогава и аз мога да си мисля, че ако си подхвърлям тенис топка – също съм голям тенисист. Но аз не си мисля такива неща“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари

antoaneta sharkova ( преди 6 години )
Аз например предпочитам един Ваш разказ, отколкото да следя топчето. Ако това Ви утешава. А парите са друга тема.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 6 години )
Той господин Терзийски и за Мис България 2017 е написал дълъг и неясен пост, с много послания. Във фейсбук. С който омразва миската, хората които омразват миската, и останалите хора. Просто явно няма друга работа. Постове във фейсбук се пишат по-лесно от други неща, все пак.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
завист ( преди 6 години )
Българите са изключително завистливи, Фейсбук им дава и трибуна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Строг, но ... ( преди 6 години )
Айде още един желаещ да постигне известност по лесният начин - паразитирайки около славата и успеха на друг.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
petkov_ ( преди 6 години )
Г-н Терзийски,Никой не казва че е лесно и че не е нужен талант за да се пише. Напротив... Нуженен е много талант, много труд и много въображение (според мен). Тук обаче идва един друг въпрос... В момента Григор Димитров е на 3-то място в Света... в Целия Свят.... Той е спечелил тези 2 мил. не защото просто има талант и е работил много, а защото е 3-ти в света....и когато Вашето име се нареди до имената на (няма да давам имена на починали писатели, защото те вече не са сред живите), но сред иманета на Дж. К. Роулинг (спечелила близо милиард долара), Джеймс Патерсън (близо половин милиард), Стивън Кинг ... и т.н. и т.н.... оказава се че писането и литературата не са по-малко платени от тениса...., но повярвайте ми има не малко талантливи и трудолюбиви умрели от глад тенесисти.... просто не са достигнали това световно ниво!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар