IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качествени снимки за всеки повод – A5000 на Sony

18 декември 2015 13 08

Как се съчетава най-доброто от сапунерките и DSLR-ите

Снимка: Sony

Снимка: Sony

Парадоксът на технологичния свят, в който живеем, е че ни се предлагат хиляди телефони с по над 10 мегапиксела задна камера, а предната е застинала някъде в 2009-а година. Качеството на селфитата понякога буди тревожност, а какво остава за онези безумия, наречени селфи стикове. Основният проблем обаче е друг - компактността на апарата и качеството на снимките изглеждаше несъвместима.

Така де, сапунерките не без причина се казват така, а DSLR-ите в повечето случаи тежат повече от охранена домашна котка.

Радващото е, че от Sony предлагат нещо като хибрид между двата вида посочени апарати - става въпрос за A5000YB. Фотоапаратът е с размери на компактен фотоапарат, а функциите му по нищо не отстъпват от възможностите на DSLR-ите.

Размерът на сензора на апарата е абсолютно същия като на DSLR апаратите, които наричаме професионални. Какво означава това: Колкото по-голям е сензорът, толкова повече светлина влиза в апарата, тъй като той реално е прозорецът на вашия апарат към света. А колкото повече светлина влиза в стаята, толкова по-добре. Така е и за снимките - повече светлина, по-хубави кадри.

Всъщност именно това е основното предимство на DSLR апаратите пред сапунерките. И друго - тъй като в апарата влиза повече светлина, това позволява детайлност на изображението и по-малко шум при слаба осветеност, което с прости думи означава, че няма да ги има онези точици с различен цвят в по-тъмните части на снимките.

Друг основен плюс на апарата на Sony е, че има вградена светкавица - нещо, което в повечето случаи се купува допълнително при професионалните апарати.

Но да кажем какво "взима" апарата от сапунерките. Слава Богу, само размерите. Апаратът на Sony е с компактни размери и се побира навсякъде - джобове, чанти, диагоналки. По-голям обем биха създали обективите тип 55-210 мм., но са нужни буквално секунди, за да се сложи и свали.

Тъй като в началото стана въпрос за селфита, тук е мястото да споменен, че екранчето на апарата се завърта на 180 градуса и се задейства автоматичен 3-секунден таймер. А това, съчетано с широкият ъгъл на обектива, означава, че в Новогодишната нощ може да се снимате цялата компания с 1 селфи.

За кого е подходящ апарата?

За всеки! Не, наистина - апаратът е подходящ за хора, изкушени от фотографията, за тези, които искат снимките от пътуванията им да са качествени, за парти хора, снимащи се в барове и клубове. Апаратът може да ползва над 64 различни обектива, подходящи за портретни, макро, пейзажни, телефото, събитийни снимки. Сензорът на апарата от своя страна е достатъчно голям, за да се направи достатъчно добър дефокус на заден план и така да имате перфектната портретна снимка. Цената на апарата с китов обектив 16-55 мм. е 699 лв., а с два обектива (16-55 мм и 55-210 мм) e 899 лв.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари