IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли мъжете мотивация за хапче против забременяване?

28 април 2016 15 30

Те са страхливци, отсича доктор Дрю Пински

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Постоянно се терзаем от съществуващите противозачатъчни способи. Докато жените имат цяла палитра с възможности, мъжете са ограничени само до три контрацептива: презервативи, вазектомия и въздържание. Последното не е за предпочитане. 82 % от мъжете изразяват позицията си, че биха искали да имат повече възможности в избора си на контрацептив, съобщава Cosmopolitan.

Е, какво става по въпроса?

Оказва се, че най-голямо предизвикателство за науката е мъжката биология. Силният пол произвежда около 1 500 сперматозоида всяка секунда, докато жените създават по една яйцеклетка месечно.

„Ако потиснем овулацията на една жена до 98%, тя ще навлиза в овулаторна фаза само в два месеца от сто“, разказва проф. д-р Джон Амори, който изследва възможностите за мъжки контрацептиви от 15 г. „Ако потиснем производството на 98% от спермата при мъжете, спокойно биха могли да останат един милион сперматозоиди в готовност“.

И още един проблем – здравите мъже никога не са неплодовити. Докато заигравката с медикаментите против забременяване и женските хормони оставя организма им с впечатлението за съществуваща бременност, спирайки производството на яйцеклетки.

„При мъжете такова нещо просто няма“, коментира проф. д-р Амори.

А пък и страничните ефекти от мъжкото хапче не са за подценяване. 63% от мъжете не биха използвали подобен продукт, при положение, че той предизвиква акне и напълняване.

„Мъжете просто са страхливци“, смята пък д-р Дрю Пински. „Това е нещо, през което жените минават за здрасти, докато мъжете дори не могат да си представят приемането на подобен контрацептив“. Според Пински силният пол няма същата мотивация.

Изследванията в университети и неправителствени организации, подпомагани от Националния институт за здраве в САЩ, провеждат експерименти с хормонални и нехормонални таблетки, локални гелове с тестостерон, като всичките имат за цел да блокират семепроводите, които изхвърлят семенна течност. Немски изобретател дори патентовал медицинско изобретение за т. нар. тестис-ключе – имплант в скротума, който буквално да включва и изключва изхвърлянето на сперма.

За съжаление (или пък не) тези контрацептивни средства няма да се появят скоро за широка употреба, поради причината, че още не са преминали изцяло клиничните си тествания.

И все пак 3-ма от 4-ма мъже биха обмислили въвличането си в контрацептивен метод, който да предполага ежедневен прием на таблетки или поставяне на инжекция веднъж на няколко месеца.

50% от анкетираните в изследванията посочват, че биха приемали хормонални медикаменти, които да намалят производството на семенна течност в организма им.

„Като ерген бих се радвал, ако имам средство, с което сигурно да взема контрол над ситуацията“, смята Камерън Рементър, 27-годишен студент, вземащ участие в изследванията на проф. д-р Амори.

Подготви: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари