IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлина ще лекува сексуалните засечки при мъжете

25 септември 2016 14 30

Обещаващо проучване от Италия

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Фототерапията обикновено се използва от лекарите за лечение на витилиго, някои форми на дерматит или за сезонно афективно разстройство (вид депресия). Но тази седмица едно малко изследване, което бе представено пред конференцията на Европейския колеж по невропсихофармакология, предлага методът да бъде използван за лечение на ниските нива на тестостерон и либидо при мъжете.

За учените отдавна е известно, че сексуалният интерес се променя с идването на различните сезони. Изследователите от Университета в Сиена, Италия, обаче изчакали да разберат как едногодишното излагане на светлина може да повлияе на сексуалните функции при мъжете.

За целите на изследването учените задали базови граници за сексуалния интерес и нивата на тестостерон на 38 мъже, които страдали от проблеми в леглото. 38-те били разделени на две групи.

Мъжете от първата всяка сутрин били излагани на силна светлина за 30 минути, като източникът на сиянието бил специална лабораторна лампа. Втората група мъже пък била ограничена откъм сутрешно осветяване.

След само две седмици изследването дало резултат, а разликите между двете групи започнали да се задълбочават.

Преди изследването всички 38 мъже оценявали сексуалното си задоволство с оценка 2 от максимална 10, но след фототерапията при онези мъже, които били излагани на сутрешна доза светлина, започнало да се наблюдава сериозно покачване.

14 дни на фототерапия повишили сексуалното задоволство до средно 6,3 (от 10). При контролната група, която била ограничавана откъм светлина, не се наблюдавала никаква промяна. А ако имало такава, учените го отдавали на плацебо ефект, причинен от самата изследователска среда.

По време на конференцията в Европейския колеж ръководителят на изследването, проф. Андреа Фагиолини, разкрива, че фототерапията стимулира определен център в мозъка на мъжете, което предизвиква повишаване производството на тестостерон. А това според професора водело до значително повишаване качеството на сексуалната функция.

„В северната хемисфера на мозъка се намира контролиращото звено за производство на тестостерон, което от месец ноември до април задава намаляване на секрецията“, разказва проф. Фагиолини – „Но по-късно, от август до септември, започва да се наблюдава естествено повишение“. По разказа на медика това, което прави лабораторната лампа, е просто симулация на стимулация със слънчева светлина. По този начин тялото бива подлъгано, че се намира в летен режим, което от своя страна повишава секрецията на тестостерон.

„Но ниските нива на мъжкия хормон не са единствената причина за загубата на либидо при мъжете“, заявява професорът – „Медикаментозното лечение, алкохолът, употребата на наркотици, стресът, проблеми във връзката с партньора, психологическите травми са все неща, които могат да спънат сексуалния ви живот“.

Поради това учените не бързат да препоръчват фототерапията за лечение на сексуални проблеми и еректилна дисфункция. „Необходимо е да разгърнем изследването в много по-голям мащаб, за да сме сигурни какво препоръчваме на хората“, казва проф. Фагиолини.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари