IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пушиш, пиеш, не почиваш – живееш със 7 години по-малко

12 ноември 2016 13 00

Какво кара мъжете да умират по-рано от дамите?

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

По данни на Националния статистически институт у нас, средната продължителност на живота, изчислена в периода 2013-2015 г., е 74,5 години. За мъжете тя е 71,1 години, докато при дамите е със 6,9 лета по-голяма – 78.

Защо има толкова голяма разлика и какво причинява по-ранната смъртност при мъжете, предстои да разберем.

Цигарите... Не ги ли отказахме?

Според статистиката средно 40% от българските мъже от всички възрасти са заклети пушачи. Най-много любители на тютюневия дим има във възрастовия диапазон 25-44 г. Дамите пък са по-благоразумни към здравето си, под 19% от тях са редовни пушачи.

Световната здравна организация твърди, че пушачите умират значително по-рано от непушачите. Любителите на цигари от силния пол могат да скъсят живота си с до 13,2 години, а като причини за тяхната смъртност от СЗО смятат следните заболявания: ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт, катаракта, пневмония и рак (на пикочния мехур, хранопровода, ларинкса, белия дроб, устната кухина и къде ли още не).

1,6 милиона души загиват всяка година от тютюневия дим, смятат от СЗО. Но все пак има светлинка в тунела? „Ако откажете цигарите сега, дори да пушите от 15 години, все още има шанс рискът ви от преждевременна смърт да се изравни с този на непушачите“, смятат специалисти от Американския онкологичен социум.

Злоупотребата с чашката – 2-ри фактор, скъсяващ живота на господата

Според изследване на Американския център по контрол на заболяванията и превенция, за мъжете е два пъти по-вероятно да станат зависими от алкохола, изпивайки по 5 и повече питиета в рамките на 2 часа. Вероятността представителите на силния пол да карат пияни също е два пъти по-голяма.

Алкохолът е причинител и на множество заболявания – цироза на черния дроб, рак на устната кухина и гърлото и др. Медиците съветват да ограничим пиенето до максимум две чаши на ден.

Липсата на почивка – гилотина №3

Нивата на стрес в ежедневието на мъжа са се повишили три пъти за една година. Това стана ясно в ново изследване на Американската асоциация по психология.

Психолозите смятат, че силните на деня са малко по-горделиви от жените, за да кажат истината. Твърди се, че те спестяват реалността в анкетите си и преглъщат болките си, за да не изглеждат слаби пред околните.

Стресът кара жлезите с вътрешна секреция в мъжкото тяло да произвеждат високи дози адреналин и кортизол. Двата хормона се изстрелват из организма, поставяйки го в риск от коронарни заболявания, сърдечен удар или инсулт.

Дамоклевият меч прекършва мъжката психика – опасност №4

Американският център по контрол на заболяванията и превенция твърди, че в световен мащаб 80% от всички самоубийства са извършени от мъже. Спекулации за причината зад фаталното самобичуване колкото искаме, но една от тях изглежда обективна. Като цяло мъжът е затворен човек, който не говори много за чувствата и болките си. Този стереотип се отразява зле на душевното му здраве, смятат специалисти.

„Мъжете често си казват, че могат да се справят с всичко“, казва началникът на Американската фондация за превенция от самоубийства, д-р Кристин Моутиер. Тя смята, че представителите на силния пол трябва да търсят подкрепа от близките си, за да се справят с по-тежките казуси.

Как да живеем по-дълго?

Ето формула за дълголетие: Спираме цигарите, пийваме по чашка домашно вино за понижаване на стреса (но само една) и се отдаваме на любов и щастие сред близките си.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари