IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжкият косопад си има решения

18 януари 2017 12 00

Сменете шампоана, спрете с гела, в краен случай – присадете коса

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Плешивостта удря много мъже, 85% от тях са около 50-те, съобщава Американската асоциация на загубилите косите си. Едно обаче трябва да се отбележи – косопадът невинаги води до прическа тип кабрио.

Възможно е фактори от ежедневието да влияят върху здравето на мъжката прическа. Сред тях са стрес, околна среда или генетична предразположеност към оплешивяване. Някои от тях могат да бъдат отстранени, за да се съхрани красотата на мъжката визия.

Когато забележите петно от липсата върху главата си или не щеш ли след измиване на косата останете с кичур в ръка, не е задължително да става дума за оплешивяване. Според лекари, има двама заподозрени, виновни за оплешивяването: андрогенна алопеция и косопад.

„При андрогенната алопеция мъжката коса започва да оредява по време на 20-те“, каза дерматологът д-р Глинис Аблон пред Men’s Health – „Процесът е необратим, но се влияе от терапии“.

Всъщност в това състояние косата не изчезва. Тя просто става фина нишка, която не се забелязва. Така мъжката глава започва да изглежда плешива. Изтъняването на косъма се влияе от тропически козметични продукти, хранителни добавки като ленено семе, рибено масло и соли, както и с трансплантация на коса.

При косопада обаче проблемът е друг. В тази ситуация фоликулът на косъма става слаб, оголен и повреден, повличайки околните косми със себе си.

„Причина за косопада могат да бъдат съпътстващи заболявания, лошо хранене, козметика (лак за коса) или стрес“, смята д-р Джефри Бенабио.

Стресът обаче е общ термин. Зад него могат да стоят както физически, така и психологически травми. Например забързаното ежедневие, опънатите нерви на работното място, но от друга страна мъжката коса може да падне заради неподходящ шампоан, твърде много лак или гел за коса.

„Ако човек успее да установи кое от тези неща му влияе зле, то тогава той би могъл да се възстанови за около 9 месеца“, казва още д-р Бенабио.

Всъщност е съвсем нормално косата ни да пада. Ежедневно от всеки човек, който има нещо на главата си, падат между 50 и 100 косъма. При косопада обаче мъжете се разделят с цели кълбенца от прическата си.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари