IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият iPhone X – с радикални промени

13 септември 2017 09 21

Какво ново ни предлагат от Apple?

Снимка: reuters

Снимка: reuters

Apple влезе в новото коледно тримесечие с най-голямото обновление на iPhone от три години насам. Във вторник компанията представи новия модел iPhone X, при който екранът изпълва основната предна страна, а скенерът за пръстов отпечатък е заместен от лицево разпознаване.

Екранът е с диагонал от 5,8 инча – по-голям от текущия Plus, и се побира в същото пространство, което е едва малко по-голямо от сегашния „малък“ iPhone 7. Но и други доставчици на смартфони правят екрани повече без периферия. Проекти в тази насока, наред с другото, представиха китайският Xiaomi, световният лидер на пазара Samsung и стартъпът на създателя на Android Анди Рубин Essential.

При новия iPhone X липсва бутонът „Home“, а един от начините за неговото отключване е жест в долната част на екрана. Скенерът за пръстови отпечатъци липсва, вместо него се използва технология за разпознаване на лицето Face ID.

Дизайнът е същият, който е познат от многобройните изтичания на информация – стоманени страни на корпуса, предният и заден панел са от същото закалено стъкло като при iPhone 8.

iPhone X разполага с двойна основна камера, като единият сензор е с резолюция 12 MP и апертура F/1,8, а вторият е също 12 МР, но телефото с апертура F/2,4. И двата сензора са с оптична стабилизация на изображението.

Разпознаването на лица работи доста бързо – леко обръщане към iPhone X е достатъчно за отключването му.

Техническите предпоставки за FaceID представляват 4 сензора на предната част на телефона. Към тях спадат инфрачервен сензор, който трябва да разпознае лицето на потребителя и с помощта на камера и алгоритми да създаде снимка, както и друг сензор, който се грижи за това функцията да работи и на тъмно, както и при силна слънчева светлина. „FaceID се учи кой си ти и как се променяш“, казва маркетинг директорът Еди Кю.

Apple представи и нова функция – Animoji, която представлява създаването на анимирани емоджита. За разпознаването на човешките лица се използва машинно обучение и невронен енджин в чипа А11 Bionic, който може да извършва 600 млрд. операции в секунда. Данните не се изпращат никъде, защото всичко се обработва в самото устройство.

Батерията на новия iPhone X ще издържа с два часа повече, отколкото тази на iPhone 7.
iPhone X с 64 GB вградена памет ще струва 999 долара. Има и по-скъпи версии..

Компанията представи и iPhone 8 и iPhone 8 Plus – подробности за тях вижте в Investor.bg тук

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари