IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следродилна депресия при татковците

16 юли 2018 10 20

Как и защо?

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Със сигурност сте чували за след родилна депресия при майките. Знаете ли обаче, че раждането на бебе засяга психически и татковците? Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията 1 на 5 мъже изживява симптомите на след родилна депресия и 10 % от новоизлюпените татковци я изкарват.

Няма повод за тревоги, важното е да бъдете подготвени за подобна възможност и да знаете как да реагирате.

1. След родилната депресия при мъжете е реалност и трябва да бъде взимана на сериозно

Майките изпадат в настроение на апатия и тъга заради хормоналните промени в тялото им. Оказва се, че и при мъжете се наблюдава рязък спад на нивата на тестостерон в организма, пише Men’sHealth. Това също води до депресивни състояния. Промените в настроението, свързани със свръхраздразнимост и тъга са свързани и с липсата на достатъчно сън.

2. Нуждаете се от професионална помощ

Ако подозирате, че страдате от след родилна депресия, не се опитвайте да се справите сами. Консултирайте се с истински терапевт или психолог.

3. Подкрепата е важна

Сега не е моментът да се правите на мъж. Ако не се чувствате добре душевно, не го сдържайте в себе си. Половинката ви е до вас и най-малкото, което може да направи, е да ви изслуша. Съпричастността и помощта на близките ви хора е много важна да се справите по-бързо с проблема.

4. Бъдете търпеливи

След родилната депресия не минава за ден-два. Тя може да се отрази на отношенията ви с партньора. Бъдете търпеливи. Изключително важно е да идентифицирате проблема и след това да започнете да го „лекувате“.

Не се изолирайте от останалите и не се тормозете заради странните настроения и апатия. Опитайте се да бъдете позитивни и работете всеки ден за подобряване на състоянието си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари