IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щастието на мъжете зависи от постиженията на родителите

10 октомври 2018 13 00

Провалите им в училище водят до проблем с психиката

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Надвишаване на постиженията на родителите в училище, университета и живота като цяло е от съществено значение за щастието на мъжете. Това показва ново проучване на изследователи от Оксфордския университет. Според данните, колкото по-успешни са от майка си и баща си, толкова по-удовлетворени като личности се чувстват те.

Проучването обхваща над 50 000 души от Обединеното кралство, които са на възраст между 25 и 65 години. Основните показатели, които се разглеждат по-обстойно, са благополучието и образователните постижения на родители и техните деца.

„Постигането на по-високи постижения от родителите по време на тяхното образование е свързано с понижено психическо безпокойство“, обясни Алекси Гугушвили, част от изследователския екип.

Необразоваността на родителите (без диплома от гимназия или университет) води до по-голяма тревожност сред синовете им, съответно до по-трудно детство. Резултатите сочат още, че при тези момчета има два пъти по-голям шанс от това психиката им да бъде нарушена като станат възрастни хора. Ако те не могат да надминат родителите си, тяхното благосъстояние също не е добро.

По думите на Гугушвили, мъжете са по-склонни да приписват успехите и неуспехите на собствените си качества, докато жените смятат, че те могат да се дължат и на някои странични фактори.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари