IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рак на тестисите - при кои мъже рискът е по-голям?

4 януари 2019 09 50

Много хора не познават симптомите на заболяването

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Младите мъже страдат по-често от рак на тестисите. Това показва проучване на Югозападния тексаски университет в Далас. Според американските специалисти, около 9 000 нови случая на заболяването ще бъдат регистрирани в САЩ през 2019 г.

Въпреки че се среща относително рядко, ракът на тестисите не е за подценяване и мъжете трябва да са запознати със симптомите. Открива се най-вече при представителите на силния пол, които са между 15 и 40 години.

„Заболяването е лечимо особено ако е диагностицирано в ранния му стадий... Неловкото положение, свързано със симптомите му, и дори объркването му с преносими по полов път болести могат да накарат млади мъже да не потърсят медицинска помощ, когато болестта е в най-ранния си и най-лесно лечим стадий“, коментира д-р Адития Багродия от горепосочения университет.

Болезнена подутина на тестисите или поява на малка буца в единия от тях, тежест в скротума, тъпа болка в слабините или скротума, са основните признаци на този вид рак.

Според проучването, само 10 процента от пациентите изпитват болки в тестисите.

Възможно е пациентът да има болки в гърба, подуване на лимфните възли на врата, затруднено дишане, както и болки в гърдите, ако заболяването се разпространи в други части на тялото.

„Диагностицирането на болестта в ранния ѝ стадий може да помогне да се направи лека операция, в противен случай може да се наложат многобройни хирургични интервенции, потенциална химиотерапия и радиотерапия“, посочва още д-р Багродия.

Мъжете, за които рискът от рак на тестисите е голям, трябва ежемесечно да минават медицински прегледи, категорични са лекарите.

Снажните мъже – с по-пълноценен сексуален живот

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари