IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко е важно да обичаме работата си?

14 април 2014 08 00

Три са критериите, които са причина за удовлетворение от работата ни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според много хора най-добрият начин да подобрят живота си е като открият работата-мечта.

Колко пъти сте чували, че някой ваш приятел иска да зареже всичко и да замине на далечен остров, на който ще си направи бар на плажа? Подобна мечта циркулира в мислите на доста млади хора и на такива на средна възраст, които са вече уморени и разочаровани от ежедневието си. А нерядко и от любовния си живот.

Основната идея, че трябва да открием това, което обичаме, и да го превърнем в наша ежедневна работа е, че именно тази работа е по-голямата част от живота ни. Единственият начин да се случи това, е, като се занимаваме с нещо, което ни е интересно.

За това настояваше Стив Джобс в речта си пред випускниците от Станфордския университет през 2005 г. Според него главният критерий за избор на работа е именно удоволствието – носи ли ни или не. Това твърдение придоби невероятна популярност и дизайнери, артисти, творци и дори хора на точните науки или търговци всеки ден ни убеждават, че успехът им се дължи именно на това – удоволствието, което изпитват от работата.

Да, ама не!“ Тази фраза, популяризирана навремето от Петко Бочаров, в този случай е още по-крилата. Точно така – да, ама не! Според мен в тази теория има доста минуси. Теорията за удоволствието, което трябва да изпитваме от работата предполага, че всеки трябва да има някаква страст. Но малко са хората, които от детството още са намерили кое им носи позитивни емоции, за да го превърнат в своя професия.

„Follow your passion“ е принцип, който невинаги работи, колкото и вдъхновяващо да звучи, и в този смисъл би могъл да действа подвеждащо за много все още неориентирани в живота. Това, в което сме добри и ни носи удоволствие, невинаги може да ни носи финансова удовлетвореност и малко зависи от тясната ни специализация. Много хора започват да обичат работата си, ако тя отговаря на три главни критерия: носи финансова независимост, носи усещане, че използваме потенциала и способностите си и дава възможност да влияем на обкръжаващата ни среда.

Може да си направите труда да поговорите с близките ви и приятелите ви и да узнаете кое е в основата на това те да обичат работата си, това, с което се занимават и изкарват прехраната си. Повечето хора, с които аз съм разговаряла по темата, в началото не са знаели с какво искат да се занимават, а удовлетворението от работата се е появило тогава, когато изброените три критерия са съвпаднали.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )