IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е да сте скромна, смирена и успешна едновременно?

14 юни 2014 11 00

Или трябва задължително да сте агресивна и нахална?

Кадър от филма "Дяволът носи Прада"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Дяволът носи Прада"; Снимка: outnow.ch

Наскоро прочетох едно изследване, че агресивните, настоятелни хора имат по-успешни кариери в сравнение със скромните и смирени индивиди. Това важи с още по-голяма сила, когато става въпрос за жените, които по природа са по-деликатни и фини.

Ето защо самоуверените, дори нахални представителки на нежния пол си пробиват път в корпоративния свят много по-лесно от по-нежните дами с по-пасивно поведение. Във въпросното проучване, направено от Станфордския Университет, се казва, че жените които имат мъжки черти в характера, получават по-често повишения и взимат по-високи заплати.

Тоест, една жена трябва да бъде доминираща, властна, безстрашна, в някои ситуации дори безпардонна, за да я забележат нейните мениджъри и да ѝ дадат тласък нагоре. Ако тя се държи „като дама“, ако е тактична и внимателна, тя по-скоро ще си остане невзрачна служителка цял живот, тъй като шефовете ѝ няма да я възприемат за достатъчно компетентна за управленска позиция.

Доста жени усещат този факт по интуиция или сами стигат до това заключение и започват да приемат въпросния напорист модел на поведение, така че да могат да израстат в кариерата си. Някои от тях влизат в противоречие със своята женска същност и това им носи стрес, нервност, негативни емоции и дори проблеми в личния живот (особено ако започнат да прилагат този модел в общуването със своя партньор).

Но дали в крайна сметка не е по-добре те да останат верни на своята природа и да не измерват успеха си само чрез заплата и повишенията? Една жена може да е много талантлива, но да е чувствителна и да не желае да си проправя път със зъби, нокти, лакти и т. н., Не е и нужно да го прави.

В действителност, без значение колко успех ще постигне тя в професионалния си живот, по-важното е да не се превръща в арогантна нахалница, презирана от повечето представителки на своя пол (особено от колежките си), които обаче са респектирани от нейното поведение и не смеят да ѝ се опълчат.

В крайна сметка има и друг, по-дълъг, труден и заобиколен път към успеха. Когато една жена работи усилено и дисциплинирано, придържа се към своите цели и добро възпитание..., дори когато то ѝ диктува да бъде скромна, смирена и склонна към компромиси. С други думи, няма значение какво правите и колко успешна сте, важното е да не изневерявате на самата себе си и да не предизвиквате омразата на хората, защото тя е токсична и може да отрови щастието ви, дори да сте седнала на върха на планината.

Бъдете скромна и благодарна за всички хубави неща в живота си. Отнасяйте се с колегите си с уважение, разбиране и респект. Използвайте своята емоционална интелигентност – бъдете съпричастна и толерантна към колегите и близките си, слушайте вътрешния си глас, овладявайте гнева и агресията си (дори и пасивната) и най-вече – избягвайте мъжкия модел на пробивност!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

M ( преди 9 години )
Човек може да бъде истински успешен само,ако следва истинската си нагласа.Защото да си успешен означава само и единствено ти да се смяташ за такъв и за щастлив.И защото няма успешен човек,който се насилва да бъде агресивен, добър, или каквото и да било, и това да е ключа към успеха, тъй като да се насилваш да си нещо,което не си автоматично те прави неуспешен, карикатурен дори.Всичко е възможно!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Юнона ( преди 9 години )
Сигурно е възможно, но със сигурност не е нужно. Поне за мен :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
дея ( преди 9 години )
Възможно ли е да сте скромна, смирена и успешна едновременно? - е, не е възможно е отговорът, но пък няма да изневерявяш на себе си, ако те успокоява това...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Май не се връзват много нещата...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
васко жабляно ( преди 9 години )
По-големи глупости отдавна не бях чел.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Колко удобно текстче. Инспирирано сигурно от некой нефелен шеф, дето му са стъпили на шията разните оправни каки и лели, но не смее да им каже копче, щото...нали.Стойте си в ъгъла и то в поза, по-удобна на некадърниците с амбиции да ви мачкат, един вид. Бравос!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Войнстващата посредс ( преди 9 години )
В действителност, без значение колко успех ще постигне тя в професионалния си живот, по-важното е да не се превръща в арогантна нахалница, презирана от повечето представителки на своя пол (особено от колежките си).Абсолютна лъжа! Точно кротките и смирените са най-мразените от разните уруспии, подвизаващи се по разните службици. Не могат да преглътнат да те бива, но да не духаш и да не интригантстваш, за да пробиеш. Селските пръчки са на всеки километър и са единни!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар