IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи – извор на престъпност

6 ноември 2016 07 00

Пазете се от крадци на лични данни, че и от близките си

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Миналия месец Ким Кардашян даде интервю за репортера от американската телевизия CBS Бил Уитекър, в което звездата разказа за това, какво е да живееш в центъра на публичното внимание.

Малко след това интервю Ким попадна в престъпен сюжет, а нейният пръстен за 4,5 милиона долара бе задигнат заедно с още няколко бижута на обща стойност 11 милиона долара. Вече е известно, че петима апаши стоят зад покушението, но откъде те са знаели какво носи Кардашян?

Опасностите в социалните мрежи

Преди обира Ким Кардашян бе споделила своя снимка в Instagram, на която въпросният пръстен за 4,5 млн. долара елегантно блещукаше.

(фото: a)

Ние може би не сме така известни, както е Кардашян, но опасността за личното ни пространство остава. Всеки път, когато публикуваме нещо в мрежата, съществува опасност да станем жертви на престъпление от общ или киберхарактер.

Никога не споделяйте местоположението си

Когато качваме снимка в мрежата, на сървъра, в който тя се записва, се снемат и други данни – местоположение, час на публикацията и кой я създава. Не експериментирайте с късмета си, никога не знаете кой диша във врата ви.

За да си спестите ексцесии с актуалните данни от позицията ви, можете просто да махнете GPS отбелязването във Facebook и Instagram. Така, ако посещавате регулярно някое кафене или пейка в парка, за това ще знаете само вие.

Не се доверявайте на публични безжични мрежи

Когато смартфонът ви се свързва с някоя публична WiFi мрежа, вие няма как да сте сигурни в нейната защитеност. Ако сте в някой ресторант с име „Тралала“ и се вържете към мрежата със същото име, надявайки се тя наистина да се обслужва от заведението, вие поставяте личните си данни в опасност. Съществува вероятността сигурността на потока от информация да е компрометирана.

Киберпрестъпниците често се възползват от наивността на хората, употребявайки имената на заведенията като най-прост трик за събиране на лична информация (голи снимки, лична кореспонденция, PIN кодове за банкови сметки и пр.).

За да се предпазите, докато сърфирате в нета извън дома си, използвайте вашата си мобилна връзка, ако имате такава.

Не прекалявайте със споделянето!

Публикуването на твърде много лична информация в социалните мрежи може да ви изиграе много лоша шега. Първо шефовете ви могат да се възползват от публичността на профила ви и да научат неща, които не бихте искали. Второ, близките ви могат да видят компрометиращи ваши изяви, трето това е пълна глупост.

Дръжте поверителността в профилите си на 100%. Не споделяйте лична информация, променете дори името си. Никога не споделяйте локации, въздържайте се от качване на стотици снимки, скрийте приятелите си, нека никой не знае с кого комуникирате. Не споделяйте снимки с шофьорските си книжки, нито с талоните – върху тях е личната ви информация.

Както се казва, пази се сам, за да те пази и Господ.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари