IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата среща: Покажете възпитание, отношение и класа

11 март 2017 10 30

За вашата любовна история трябва хубаво начало, не казан с грешки

Снимка: „Влюбени”, художник Петър Янков

Снимка: „Влюбени”, художник Петър Янков

Няма човек, който да не се притеснява от първата среща. Честно казано тя е най-голямото мерило за това какви са социалните ни възможности. Нещо като изпит за душевния и човешкия ни опит.

Важно е да направим повече от добро впечатление, показвайки възпитание и малка част от истинското си лице. Но първата вечеря с него или нея често не е това, за което фантазираме, защото правим грешки.

Знаем ли как да се държим на среща?

Нашето поведение показва какви сме. Дори най-малкият жест може да провали вашата свалка. Ето един хубав пример от съвремието ни.

Тя разговаря с него, търси контакт с очи, но той решава, че е по-интересно да ровичка в телефона си. Нейната мисъл би била, че това момче въобще не се интересува от нея, поради което най-вероятно ще си тръгне. В този казус неговото несъобразяване е повод хубавата среща да започне да върви към скоростно плащане на сметката.

Но телефоните звънят, животът продължава да си върви извън романтиката в този ресторант. Възпитаното поведение е, когато телефонът звънне, да кажем „Извини ме за момент“, да станем от масата и да проведем кратък разговор. Показването на уважение е основополагащо за доверието, което от своя страна гради взаимоотношенията между хората. В този ред на мисли покажете кое е важното на тази среща – не телефонът (той е за джоба), важен е човекът отсреща.

Рецепта за свалка – малко от 21-ви и малко от миналия век

Отношенията между мъж и жена, които са на първа среща, би трябвало да бъдат като тези между господин и дама. Съвременното схващане обаче е, че джентълменът е архаизъм, нещо старо и не особено интригуващо. Вместо това двата пола са взели ролите съответно на мацката и тариката. И тук идва най-голямото разминаване...

Ако една дама се държи като мацка на първата си среща, има опасност тя да остави своя проектомъж с лош вкус в устата. Тя би изглеждала като много леко момиче. Пък и мацката не изглежда като особено предизвикателство за мъжа, тъй като тя винаги изглежда готова за всичко.

Жената на среща трябва да бъде дама – красива, възпитана и недостъпна. Флиртът на първата вечеря се случва по изключително забавен начин през възпитанието и обноските. Затова в този сюжет за мъжа е адски удобно да бъде джентълмен.

Възпитаният сваляч поднася цвете, отваря врата на дамата си – жестове, с които изгражда доверието. Той не псува, не е груб и по никакъв начин не показва омраза към света. Удобството на ролята джентълмен е, че той може да насочва фантазиите на жената, която харесва. Как ли? Съвсем дребните жестове и моменти на допир отключват сексуалното желание.

Например, когато мъжът настани своята дама на трапезата в ресторанта, той би могъл внимателно да докосне раменете ѝ с длани, стоейки зад стола ѝ. Този допир създава момент на шок в съзнанието на дамата: „Той ме пипна!“.

Оттегляйки се на своето място, мъжът гледа своята дама в очите и се усмихва, показвайки вътрешните си желания. Темата за допира въобще не се повдига, а бива неглижирана с избора на предястие или салата. Така жената се чуди защо е била докосната – дали е очевидното или е просто приятелско потупване? Срещата продължава с разговори от битово естество – работа, интереси, мечти...

Много е важно да кажем, че първата среща не е изчерпателен момент. По време на нея ние не бива да разкриваме всичко за себе си. Най-малкото спираме да бъдем интересни. Освен това на тази среща нито един от двамата не бива да бъде водещ в разговора. Първата среща не е диалог с психотерапевт, за да изливаме насъбралото се в ежедневието. Тя е момент за опознаване, флирт и създаване на впечатления.

Имайки предвид последното, него можем да изразим най-добре със спокойствие. Първата среща обикновено е напрегната, защото в нея са вложени твърде много очаквания при това и от двете страни. Показвайки спокойствие, вие ще успокоите и отсрещната страна. Така да се каже, разчупването на ледовете най-лесно се случва, когато поне от едната страна няма тревожен израз.

Кои са грешките на първата среща?

Най-голяма грешка, освен показването на невъзпитание или детински черти, е говоренето за бившия партньор. Споменаването на предишното обвързване не е грешно, но превръщането на този житейски факт в тема за разговор не бива да се случва. Все пак вие сте се събрали да говорите за химията, която сте усетили помежду си, а не за сълзливите драми на миналото.

Сексът на първа среща също не е особено градивна идея. Ако искате нещо по-сериозно, изчакайте до третата среща. Интимният контакт в зародиша на отношенията мислено ви слага етикет. За жените – леко момиче, за мъжете – бройкаджия. Тези названия не са ви необходими. Ама хич!

По време на вашата среща трябва да избягвате да правите квалификации за миналото на човека отсреща. Дори споделеното от нея или него да е очевидна щуротия, вие не бива да казвате: „Ама, много си била глупава да постъпваш така“. Защо ли? Вие не бихте могли да сте наясно как той или тя ще реагира на подобна реплика. Възможно е с думите си да поставите дистанция помежду си. Пък и обобщения от сорта „Ти си идиотка!“ не са във ваша полза. Грешки се случват. Но трябва да проявим зрялост, за да не ги допускаме отново.

В края на вашата първа среща за пореден път идва моментът да бъдете възпитани. Просто пожелайте лека вечер с усмивка на лице и поемете по пътя си. Изчакайте половин час и изпратете съобщение с текст, гласящ нещо от сорта: „Благодаря ти за хубавата вечер. За мен бе много приятно!“. Недейте да пишете „Искам те!“ или „Да бяхме отишли у вас!“. Ясно е, че и на двамата ви се прави „нещо“, но повярвайте – то ще бъде по-хубаво, когато мине малко време.

Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари