IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-луксозният остров в Катар

27 декември 2014 08 01

Перлата на емирството в Близкия Изток

Снимка: panoramio.com

Снимка: panoramio.com

В последните години Катар се развива с все по-бързи темпове. Азиатското емирство конкурира Дубай по луксозни сгради и проекти. Жилищният комплекс „Перла“ е доказателство за това.

Той се строи върху изкуствен остров край бреговете на Doha’s West Bay. Островът заема площ от четири квадратни километра и има 32 километра нова линия с частни вили, десетки апартаменти, стотици домове, заедно с луксозни хотели, магазини и ресторанти.

От пролетта на 2012 година над 5000 души вече са се настанили в своите нови домове. Когато окончателното строителство на комплекса завърши през 2015 година, на острова ще могат да живеят общо 41 000 души.

„Перлата“ е един от най-амбициозните проекти за развитие на Катар, а името на комплекса има огромно значение за емирството.

Катар бе един от най-големите търговци на перли в Азия, преди японците да започнат да предлагат по-евтини и достъпни перли. За късмет на катарците, Япония ги изпреварва малко преди в емирството да настъпи петролен бум.

Жилищният комплекс може да се похвали и с най-дългата луксозна брегова пешеходна пътека в света. Алеята „La Croisette“ е дълга 3,5 километра и ще бъде дом на международни марки и бутици.

В „Перла“ има и яхтено пристанище с място за 750 лодки, както и над 6000 паркоместа. В проекта ще има и малка част, която прилича на Венеция.

Влезте в нашата галерия и разгледайте най-луксозния остров в Катар.

Може би ще ви е интересно да знаете още, че при началото на проекта през 2004 година предвидените разходи са възлизали на 2,5 милиарда долара. Сега се смята, че „Перла“ ще струва на Катар 15 милиарда при завършването си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари