IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си спестите празничния стрес тази година

24 декември 2014 10 30

Списък с нещата, които НЕ трябва да правите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Между измислянето на перфектните подаръци за близките хора и подготвянето на празничните вечери, радостта от специалните дни в края на декември бързо може да се превърне в нежелан стрес.

Ето защо е хубаво да бъдете внимателни, дори когато става въпрос за празници като Коледа и Нова година.

За щастие, някои прости практики могат да ви помогнат да намалите празничния стрес и да се насладите на почивните дни максимално. Ако нямате време и възможност да ходите на йога, нито пък може да оставите любимите си хора без подаръци, тогава се постарайте поне да НЕ правите част от нещата, които носят допълнително напрежение в живота ви.

1. Не харчете много пари за скъпи подаръци. Понякога малкият подарък, но поднесен от сърце, може да бъде много по-стойностен.

2. Заложете на домашно приготвените подаръци – оригинално е, мило е, но ако не разполагате с време и нужните умения, по-добре изобщо не опитвайте подобно нещо. Ако резултатът не ви хареса, това със сигурност няма да ви направи доволни.

3. Не мислете прекалено много за подаръците – може да подарите едно и също нещо на няколко човека, стига разбира се те да не живеят под един покрив или да не са си близки.

4. В случай, че някой ваш близък иска да върне подаръка си, не го приемайте лично. На всекиго се е случвало да не хареса някой свой подарък или да смята, че има нещо, което би му било по-полезно.

5. Ако по празниците се събирате с приятели и близки, разпределете приготвянето на вечерите между всички. По този начин, дори вие да сте домакинът, няма да прекарате цял един ден в кухнята си. Другият вариант е да поръчате храна, ако нямате достатъчно време да приготвите нужните ястия.

6. Не купувайте истинска коледна елха, а заложете на изкуствените дръвчета. По-природосъобразно е, не оставя досадни „иглички“ по пода, издържа повече време, по-изгодно е откъм финансовата част, а и ще ви спести „издирването“ на перфектната елха всяка година.

7. Ако нямате време или се притеснявате, че ще пропуснете някого, не е нужно да изпращате коледни картички/снимки на приятелите си. С най-близките си хора със сигурност се чувате постоянно, а и вероятно ще бъдете заедно по празниците.

8. Не обръщайте внимание на споровете. Случват се такива неща, дори и по празниците. Просто се усмихнете и продължете напред.

9. Не се опитвайте да бъдете на 100 места едновременно. Не стресирайте себе си, само за да угодите на всички. Предварително си направете реалистичен план, който да не ви носи допълнително напрежение.

10. Не приемайте всички покани, които ви отправят. Както вече стана ясно, няма как да бъдете на много места по едно и също време.

11. Няма нужда да каните цялото си семейство и приятели на Коледа у дома. Има достатъчно почивни дни, в които да се видите с всички.

12. Не се опитвайте да спазвате всички празнични традиции. Спазвайте само тези, които ви допадат, за които имате възможност и най-вече желание. Само по този начин ще се почувствате наистина празнично и няма да се стресирате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари