IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките при отслабването около празници

19 декември 2014 07 40

Шест от тях, които може би правите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Декември е месец, пълен с изкушения. Ето защо човек, способен да се държи „прилично“ по време на празниците и да поддържа теглото си стабилно, е достоен за възхищение.

Все пак празничните дни са период, в който хората имат по-малко свободно време за тренировки и повече съблазнителни обеди и вечери.

Въпреки всички старания, които полага човек обаче, той е склонен да допуска някои грешки, когато става въпрос за отслабване около празниците. Ето и някои от тях:

1. Пропускате закуската

Когато човек се опитва да свали излишните килограми, той често пропуска закуската. Това обаче е лоша идея. Хората, които спазват диета, но въпреки това закусват, постигат по-добри и по-дълготрайни резултати. Храненето със здравословни храни ще ви помогне да се чувствате сити през целия ден и по-лесно ще удържате на празничните изкушения.

2. Надценявате изгарянето на калории

Тренировките са чудесно допълнение към диетата. Въпреки това с тях лесно може да надцените калориите, които сте изгорили. За 30 минути на пътеката може да изгорите около 200-250 калории с бърз темп на тичане, а точно толкова има и в една чаша яйчен пунш. Не бива да се заблуждавате, че може да си хапвате от всичко, само защото се упражнявате редовно. Тренирайте, но и спазвайте балансиран начин на хранене.

3. Подценявате калориите

 Ако ще присъствате на събитие/парти, на което има шведска маса – внимавайте с консумацията на храна. Първо огледайте възможностите и чак след това преценете с какво ще се храните. Ако нещо не ви допада на вкус и не си заслужава калориите, най-добре не го яжте изобщо. Не се притеснявайте от това дали ще обидите някого или не – винаги може да се извините със своята диета.

4. Премахвате въглехидратите

 Много хора все още се заблуждават, че премахването на въглехидратите е бърз начин за успешно отслабване. Студените зимни дни обаче не са време, в което да не консумирате тестени изделия. Въглехидратите помагат за производството на серотонин, благодарение на който вие се чувствате по-добре, дори и в тази по-депресираща част от годината. Заложете на пълнозърнестите храни, с които да балансирате своята диета.

5. Консумирате прекалено много алкохол

 Въпреки че виното не е храна, то е изключително калорично. Така че, ако се опитвате да останете във форма около празниците, със сигурност трябва да ограничите приема на алкохол от всякакъв тип. Хубавото е, че по този начин ще си спестите махмурлука.

6. Лишавате се напълно от изкушения

Празниците са времето, в което пред вас има най-много изкушения. Не е добра идея обаче да се откажете изцяло от тях, тъй като не се знае колко дълго ще издържите и дали накрая няма да си наваксате по възможно най-лошия начин. Така че си определете някакви граници и се придържайте към тях.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари