IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супа с тъмен боб

21 април 2014 09 00

Вкусна и лесна рецепта, на която няма как да устоите

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Макар родината на боба да е Южна Америка, този вид храна се превърна в неизменна част от българската кухня. Ето защо има не една и две рецепти за приготвяне на боб под различни форми. Една от най-разпространените и предпочитани рецепти безспорно е супата от боб. И има защо, тази храна не само е много вкусна, но и съдържа редица полезни вещества.

Супата с тъмен боб е просто още едно предложение, с помощта на което може да разнообразите своето меню. Нуждаете се от няколко часа, за да приготвите настоящата рецепта, но пък усилията със сигурност ще си заслужават. Получената супа ще бъде достатъчна за шест порции и е подходяща както за обяд, така и за вечеря.

Необходими продукти:

– 500 грама тъмен боб;

– 4 чаши зеленчуков бульон;

– 2 чаши вода;

– 3 скилидки чесън (смлян);

– 1 средно голяма глава лук (нарязани на кубчета);

– 1 червена чушка;

– 1 зелена чушка;

– 1 жълта чушка;

– 1 чаена лъжичка сол (или повече на вкус);

-1 и 1/2 чаена лъжица чили на прах;

– 1 и 1/2 чаена лъжица кимион.

Допълнителни продукти: заквасена сметана, авокадо (нарязано на кубчета), царевичен чипс на ивици, магданоз за декорация.

Начин на приготвяне:

1. Поставете боба в купа или тенджера, покрийте го със студена вода и го оставете да кисне през нощта. Другият вариант е да сложите боба в гърне и да го залеете с гореща вода. След това да го оставите да заври и да поседи още 2 минути на котлона. После бобът трябва да престои един час (не върху котлона!). Накрая, когато времето измине, трябва да изцедите боба и да го изплакнете със студена вода.

Снимка: thepioneerwoman.com

2. В средно голяма тенджера сложете боба, бульона, водата, лука и чушките. Оставете продуктите да заврат, след което намалете температурата на котлона до ниска. Покрийте с капак и оставете боба да къкри още час и половина.

Снимка: thepioneerwoman.com

3. През това време добавете солта, чилито на прах и кимиона. Разбъркайте добре. Сложете отново капака и оставете боба върху котлона за още между 30 минути и 1 час. Спрете котлона, когато нивото на течността е по ваше желание. Някои предпочитат по-гъсти супи, други точно обратното.

Снимка: thepioneerwoman.com

4. Опитайте супата и сложете допълнително подправки, ако има нужда. Изсипете от боба в купа и сложете една лъжица заквасена сметана.

Снимка: thepioneerwoman.com

5. Гарнирайте с парченца чушки, авокадо и царевичен чипс. Завършете със стръкче магданоз.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
интересно е, обаче май не ми харесва как изглежда
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар