IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да направите пицата си по-здравословна

23 юни 2014 09 10

Съвети и трикове

Снимка: pickyeaterblog.com

Снимка: pickyeaterblog.com

Пицата е една от най-обичаните храни. Тя отдавна е преминала пределите на родината си Италия и във всяка държава хората се наслаждават на различни видове пица.

Единственият недостатък на тази изключително вкусна храна е, че не се вписва особено в представите за здравословно хранене. Добрата новина е, че може да се намери някакъв баланс и да консумирате любимата си пица, без да сте изтерзани от вина какво ще се случи с тялото ви.

Достатъчно е само да прилагате някои от съветите и триковете за по-здравословна пица:

1. Използвайте пълнозърнесто брашно. Както правите избор между бял и пълнозърнест хляб, същото е и с брашното, с което ще направите блата за пица. Винаги купувайте по-здравословното! На пазара има различни видове пълнозърнесто брашно, така че вие само трябва да изберете.

2. Правете по-тънък блат. В някои пицарии има опция да приготвят любимата ви пица с пълнозърнест блат, както и с по-тънък такъв. Например, вместо да използвате 400-450 грама тесто, намалете количеството до 300-350 грама. По този начин ще спестите поне по 300 калории на парче, без да губите от вкуса!

3. Наблегнете на зеленчуците. Експериментирайте и направете пица, която е по-богата на зеленчуци, отколкото обикновената вегетарианска пица. Чушки, лук, кейл, рукола, тиквички, домати... границите са във вашите ръце. Зеленчуците добавят към храната ви много полезни вещества. Освен това те съдържат фибри, заради които не е нужно да прекалявате толкова много с кашкавала и мазнините.

Снимка: pickyeaterblog.com

4. Заменете кашкавала със сирене. Изберете някой вид сирене с по-отчетлив вкус като пармезан или моцарела. По този начин няма да се налага да слагате прекалено голямо количество.

5. Направете сами соса за пица. Точно както готовите дресинги за салата са нездравословни, така и готовите сосове за пица не са най-подходящият избор. Най-добре подгответе сами соса за своята пица – той ще бъде по-вкусен и по-полезен!

6. Опитайте да ядете пица без месо или поне с по-малко количество. Вместо луканка, салами или кренвирши, добавете върху пицата си пиле на грил или скариди заради протеина. Най-добре експериментирайте с пица без месо.

7. Не прекалявайте с порциите. Две парчета пица и една салата са напълно достатъчни, за да се нахраните и да не консумирате прекалено много калории.

Снимка: pickyeaterblog.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

bebeshki ( преди 9 години )
Ето и рецепта за пица без тесто (основа от карфиол :) http://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=1606756
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Пицата няма блат, а просто тесто...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар