IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ризото с лимон, босилек и скариди

27 юли 2014 10 32

Лесна рецепта за любителите на морските дарове

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Ако обичате ризото и морски дарове, тази рецепта ще ви допадне, защото ги комбинира. За нея (освен ризотото) ще са ви необходими обелени скариди, лимон и няколко листа пресен босилек.

Няма значение колко големи скариди ще използвате, важното е да имате повечко от тях, за да се усеща вкуса им в ястието. Приготвянето на рецептата няма да ви отнеме повече от половин час.

Необходими продукти:

2 супени лъжици масло; 1-1/2 килограм скариди; 1 глава лук, ситно нарязан на кубчета; 4 скилидки чесън, 2 чаши ориз; 1 чаша сухо бяло вино; 5 чаши зеленчуков бульон, 1 цял лимон; 1 чаена лъжичка сол; 1 чаена лъжичка черен пипер; 2 супени лъжици течна сметана; 18 листа босилек, нарязани; настърган пармезан за сервиране.

Инструкции за приготвяне:


Снимка: thepioneerwoman.com

Загрейте маслото в голям тиган на средно висока температура. Добавете скаридите и ги задушете за около 3 минути. След това ги нарежете, ако са по-големи и ги оставете настрана.

Снимка: thepioneerwoman.com

Върнете тигана на котлона и добавете лука и чесъна. Разбъркайте в продължение на 2 до 3 минути, докато лукът започне да става полупрозрачен. Намалете температурата до средно-ниска и добавете ориза в тигана и разбъркайте за няколко минути, като внимавате да не загори.

Снимка: thepioneerwoman.com

След това долейте виното и разбъркайте леко, за да може ориза да абсорбира течността. След като виното се абсорбира, започнете да добавяте топлия бульон чаша след чаша, като всеки път изчаквате течността да се абсорбира.

Снимка: thepioneerwoman.com

Разбърквайте от време на време, а накрая добавете сол и черен пипер. Когато ризотото ви изглежда готово, добавете скаридите, сока от лимона, сметаната и босилека.

Снимка: thepioneerwoman.com

Сервирайте веднага като поръсите ястието с настъргана лимонова кора и сирене пармезан.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Yoana ( преди 7 години )
Уникална рецепта!!! Начина на приготвяне на самото ризото го прави с консистенция, каквато трябва да има едно истинско ризото. Аз лично експериментирах втория път и сложих пиле и гъби вместо скариди и лимон и отново стана чудесно. Ето няколко допълнения, които трябва да се отбележат изрично за някой, който не е готвил ризото до сега: отиза трябва да е италиански задължително, българският се размива; ориза не се мие; виното може и да е розе, може и вермут, пак по италиански рецепти, а лука може да е червен. Успех!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар