Забравете за всички видове сандвичи, които сте яли до този момент. Със сигурност не сте опитвали сандвич с нахут. Самата идея може да ви се стори малко странна, но това е само на първо четене. Сандвичът с нахут е по-скоро подходящ за обяд, отколкото за закуска. Той е чудесна възможност да снабдите организма си с много полезни вещества и да опитате нещо нетрадиционно.
Всичко, което трябва да направите, е да отделите около 45 минути за приготвянето на шест порции от сандвича с нахут и да се снабдите с необходимите продукти.
* Бонус хранителна информация: 370 калории, 10,4 грама мазнини (1,8 грама наситени), 57 грама въглехидрати, 586 милиграма натрий, 15,8 грама протеини, 9,9 грама фибри.
Продуктите, които ще ви трябват за сандвича с нахут:
– 1 чаша кисело мляко;
– 3 супени лъжици нарязан пресен джоджен;
– 2 супени лъжици пресен сок от лайм;
– 1 чаена лъжица сол;
– 2 скилидки чесън – смлян;
– 1 краставица (около 230 грама) – обелена и настъргана;
– 6 пълнозърнести пити, разрязани наполовина;
– 2 консерви нахут – изплакнат и изцеден;
– 3 супени лъжици екстра върджин зехтин;
– 2 чаени лъжици кимион;
– 2 чаени лъжици червен пипер;
– 1 супена лъжица пресен лимонов сок;
– 1/4 чаена лъжица смлян черен пипер;
– 8 чаши рукола;
– 12 доматени филийки;
– 3 супени лъжици зехтин.
Снимка: pickyeaterblog.com
Начин на приготвяне:
1. В достатъчно голяма купа смесете настърганата краставица, киселото мляко, сока от лайм, 1/8 чаена лъжичка сол и чесъна. Разбъркайте добре и оставете настрани.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Загрейте голям тиган на средно-висока температура. Добавете две супени лъжици зехтин и добавете нахута. Гответе го в продължение на 10-ина минути или докато зърната леко започват да покафеняват. Разбърквайте често. След това махнете нахута от тигана и го оставете настрана.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. Смесете ½ чаена лъжица сол, готовия нахут, кимиона, червения пипер и черния пипер в средно голяма купа. Разбъркайте добре, за да може подправките да полепнат равномерно по нахута.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. След това добавете една супена лъжица зехтин екстра върджин и лимоновия сок към нахута, като разбърквате добре. Сложете още руколата, разбъркайте.
Снимка: pickyeaterblog.com
5. Разрежете и намажете всяко пълнозърнесто хлебче с около 2/3 от една чаша, пълна със сместа от нахута. Добавете още няколко доматени филийки и по две супени лъжици сос. При желание гарнирайте с краставица. Сервирайте веднага.
Снимка: pickyeaterblog.com
Коментари