IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лаврак за Никулден

6 декември 2014 07 44

Вкусно предложение за празника

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Никулден е празник, посветен на Свети Николай Мирликийски. По традиция всяка година на 6-ти декември в българските домове се яде риба. Освен това на днешния ден празнуват и имениците, носещи близки или производни имена до името Николай.

Независимо дали в дома ви има празнуващ или просто искате да почетете този празник, опитайте една интересна и вкусна рецепта с лаврак.

Необходими продукти (за една порция):

– 200 грама лаврак (почистен от люспите);

– 3 супени лъжици масло;

– 1 средно голяма глава лук – нарязана на ситно;

– 1 цял лимон – с настъргана кора и изстискан;

– 3 супени лъжици зехтин;

– черен и червен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190 градуса. Поръсете обилно лаврака от двете страни с червен и черен пипер.

Снимка: thepioneerwoman.com

2. Нагорещете зехтина в средно голям тиган на висока температура. След като зехтинът е достатъчно горещ, поставете лаврака в тигана и го оставете да се пържи в продължение на 2 минути. По този начин ще създадете вкусна коричка върху рибата. След това прехвърлете лаврака във фурната и засечете 8 минути.

Снимка: thepioneerwoman.com

3. Междувременно разтопете маслото в тиган на средно-висока температура. Добавете ситно нарязания лук и настърганите лимонови кори. Гответе в продължение на няколко минути.

Снимка: thepioneerwoman.com

4. Когато корите омекнат, изсипете лимоновия сок. Разбъркайте и намалете температурата на средна, докато получите по-гъста смес.

Снимка: thepioneerwoman.com

5. След като 8-те минути изтекат, извадете рибата от фурната. При желание сервирайте лаврака заедно със зелена салата и ориз. Върху рибата поставете от лимоновата смес за неустоим вкус.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари