IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленчуково чили

8 февруари 2015 09 50

За любителите на пикантната вегетарианска храна

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Ако сте вегетарианци или просто не държите всеки път в храната ви да присъства месо, вероятно нямате против да изпробвате някоя нова и интересна рецепта със зеленчуци.

В случай, че обичате и пикантна храна – значи зеленчуковото чили е тъкмо за вас!

Ще ви отнеме по-малко от два часа да приготвите ястието, а порциите са 12 на брой – достатъчно, за да поканите приятели у дома за обяд или вечеря.

Преди това обаче, ето и продуктите, с които трябва да се снабдите:

– 2 супени лъжици зехтин;

– 4 скилидки смлян чесън;

– 1 голяма глава лук – нарязана на кубчета;

– 1 червена чушка – нарязана на кубчета;

– 1 жълта чушка – нарязана на кубчета;

– 1 зелена чушка – нарязана на кубчета;

– 2 моркова – обелени и нарязани на кубчета;

– 2 стръка целина – нарязани на кубчета;

– 1 люта чушка – нарязана на ситно;

– 3 чаши зеленчуков бульон;

– 1 консерва със смлени домати (около 400 милилитра);

– 1 консерва с домати на кубчета (около 350 милилитра);

– ½ чаена лъжица сол – може и повече на вкус;

– 1 чаена лъжица риган;

– 1 супена лъжица кимион;

– 2 супени лъжици чили на прах (повече на вкус);

– 1 консерва боб – изцеден и измит (около 400 грама);

– 1 консерва нахут – изцеден и измит (около 300 грама);

– 1 консерва черен боб – изцеден и измит (около 300 грама);

– 2 средно големи тиквички – нарязани на кубчета;

– ½ чаша топла вода;

– сирене за сервиране (по желание);

– листа от кориандър (по желание);

Начин на приготвяне:

1. В голям съд загрейте зехтина на средна температура. Добавете чесъна, лука, чушките, морковите, целината, лютата чушка и разбъркайте. Гответе в продължение на около 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете ригана, кимиона, чилито на прах и солта. Разбъркайте и гответе в продължение на още няколко минути.

Снимка: thepioneerwoman.com

2. След това изсипете зеленчуковия бульон и двете консерви с домати. Разбъркайте и оставете сместа да заври. После намалете температурата до ниска, сложете капака и оставете сместа да къкри в продължение на 30 минути.

Снимка: thepioneerwoman.com

3. Добавете боба, нахута и тиквичките. Оставете ястието да къкри още 30 минути.

Снимка: thepioneerwoman.com

4. Добавете топлата вода и разбъркайте. Оставете сместа на котлона още 15 минути и добавете още подправки на вкус. След това гарнирайте със сирене и зелени листенца и сервирайте.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари