Спагетите са едно от най-популярните италиански ястия, наложили се в хранителните навици на милиони хора по целия свят. Включително и в България.
Неслучайно в голяма част от заведенията в нашата страна се предлагат именно различни разновидности на пастата. Днес ще ви предложим рецепта за спагети със сос маринара, за чиято направа трябва да си отделите около един час и половина.
Ето и кои са нужните съставки за ястието от италианската кухня, с които ще направите общо шест порции спагети:
-1/4 чаша зехтин;
-1 глава бял или жълт лук – нарязана на кубчета;
– 5 скилидки чесън – смлян;
– 2 големи моркова – обелени и нарязани на малки кубчета;
– 2 консерви (по около 800 милилитра всяка) цели домати;
– 1/2 чаена лъжичка сол;
– 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
– 2 супени лъжици захар (повече на вкус);
– 2 супени лъжици ситно нарязан пресен риган;
– 2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз;
– още магданоз за сервиране;
– сварени спагети;
– пармезан – за сервиране.
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука, чесъна и морковите. Гответе в продължение на от 4 до 5 минути, като разбърквате от време на време.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. След това изсипете доматите. Прибавете солта, черния пипер, захарта и ригана. Намалете котлона до ниска температура и оставете сместа да къкри в незатворената тенджера за около час. Разбърквайте от време на време. Добавете прясно нарязания магданоз към края и коригирайте вкуса с допълнително подправки, ако смятате, че е необходимо.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. През това време пригответе спагетите, според указанието на опаковката.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. Когато всичко е готово, в достатъчно голяма купа сложете от спагетите и соса. Разбъркайте добре. След това изсипете спагетите в голяма чиния. Сложете допълнително доматен сос отгоре. Поръсете с пармезан и добавете магданоз отгоре.
Снимка: thepioneerwoman.com
Коментари