Чувайки „бургер“, вероятно последователите на здравословното хранене веднага ще отрекат подобна храна, заклеймявайки я като „вредна“. Истината обаче е, че както всички домашно приготвени ястия, собственоръчно направените бургери могат да бъдат освен вкусни и здравословни.
Това е така, защото човек успява да контролира продуктите и съставките, с които готви и по този начин след това е сигурен какво ще се озове в чинията му. А и колкото и вкусни да са полезните ястия, понякога имаме нужда да се поглезим с нещо „грешно“.
Настоящата рецепта е идеално предложение за хората, които не консумират месо, а и за тези, които нямат нищо против да опитат вегетариански здравословен бургер. Ето и необходимите продукти за направата на общо четири бургера:
За бургерите:
– 1/2 чаша нарязан червен лук;
– 1/2 чаша суха галета;
– 1/4 чаша нарязан магданоз;
– 2 супени лъжици нарязани на ситно малки люти чушки;
– 2 супени лъжици заквасена сметана;
– 1 чаена лъжичка сос чили;
– 1/2 чаена лъжичка кимион;
– 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;
– 1/8 чаена лъжичка сол;
– 1 голямо яйце;
– около 400 грама сварен боб или такъв от консерва;
– 1 консерва царевица – изцедена;
– 4 хлебчета по избор – най-добре с по-малко калории и с повече фибри.
За топинга:
– кетчуп;
– няколко резена червен лук;
– няколко нарязани чери домата;
– бейби спанак.
Снимка: pickyeaterblog.com
*Бонус хранителна информация за една порция (в един бургер): 411 калории, 10.7 грама мазнини, 63.1 грама въглехидрати, 837 милиграма натрий, 9.1 грама фибри, 15.2 грама протеин;
Начин на приготвяне:
1. Сложете първите девет съставки в кухненския робот. След това прехвърлете сместа в голяма купа и комбинирайте с разбитото предварително яйце.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Сложете боба и царевицата в кухненския робот и след това прибавете разбитата смес към другата в купата. Разбъркайте добре. Разпределете сместа на четири равни части и оформете четири кюфтенца. Сложете ги за 10 минути в хладилника.
3. Загрейте малко мазнина в голям незалепващ тиган на средно-висока температура. Сложете кюфтенцата и ги запържете за около 5-10 минути от всяка страна.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. Разрежете питките. Върху долната част на всяка сложете 1-2 супени лъжици кетчуп, няколко резена червен лук, готовото вегетарианско кюфтенце, няколко парчета чери домат и накрая бейби спанак. Отгоре „затворете“ бургера с горната част от питката. Да ви е сладко!
Снимка: pickyeaterblog.com
Коментари