IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вкусен вегетариански бургер

19 юли 2015 04 46

За любителите на храната без месо

Снимка: pickyeaterblog.com

Снимка: pickyeaterblog.com

Чувайки „бургер“, вероятно последователите на здравословното хранене веднага ще отрекат подобна храна, заклеймявайки я като „вредна“. Истината обаче е, че както всички домашно приготвени ястия, собственоръчно направените бургери могат да бъдат освен вкусни и здравословни.

Това е така, защото човек успява да контролира продуктите и съставките, с които готви и по този начин след това е сигурен какво ще се озове в чинията му. А и колкото и вкусни да са полезните ястия, понякога имаме нужда да се поглезим с нещо „грешно“.

Настоящата рецепта е идеално предложение за хората, които не консумират месо, а и за тези, които нямат нищо против да опитат вегетариански здравословен бургер. Ето и необходимите продукти за направата на общо четири бургера:

За бургерите:

– 1/2 чаша нарязан червен лук;

– 1/2 чаша суха галета;

– 1/4 чаша нарязан магданоз;

– 2 супени лъжици нарязани на ситно малки люти чушки;

– 2 супени лъжици заквасена сметана;

– 1 чаена лъжичка сос чили;

– 1/2 чаена лъжичка кимион;

– 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;

– 1/8 чаена лъжичка сол;

– 1 голямо яйце;

– около 400 грама сварен боб или такъв от консерва;

– 1 консерва царевица – изцедена;

– 4 хлебчета по избор – най-добре с по-малко калории и с повече фибри.

За топинга:

– кетчуп;

– няколко резена червен лук;

– няколко нарязани чери домата;

– бейби спанак.

Снимка: pickyeaterblog.com

*Бонус хранителна информация за една порция (в един бургер): 411 калории, 10.7 грама мазнини, 63.1 грама въглехидрати, 837 милиграма натрий, 9.1 грама фибри, 15.2 грама протеин;

Начин на приготвяне:

1. Сложете първите девет съставки в кухненския робот. След това прехвърлете сместа в голяма купа и комбинирайте с разбитото предварително яйце.

Снимка: pickyeaterblog.com

2. Сложете боба и царевицата в кухненския робот и след това прибавете разбитата смес към другата в купата. Разбъркайте добре. Разпределете сместа на четири равни части и оформете четири кюфтенца. Сложете ги за 10 минути в хладилника.

3. Загрейте малко мазнина в голям незалепващ тиган на средно-висока температура. Сложете кюфтенцата и ги запържете за около 5-10 минути от всяка страна.

Снимка: pickyeaterblog.com

4. Разрежете питките. Върху долната част на всяка сложете 1-2 супени лъжици кетчуп, няколко резена червен лук, готовото вегетарианско кюфтенце, няколко парчета чери домат и накрая бейби спанак. Отгоре „затворете“ бургера с горната част от питката. Да ви е сладко!

Снимка: pickyeaterblog.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари