IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ризото с брюкселско зеле

5 октомври 2015 15 10

Вкусно предложение за обяд или вечеря

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Повечето хора обичат ризото, но едва ли може да се каже същото по отношение на брюкселското зеле. За съжаление, този зеленчук е пренебрегван, заради по-специфичния си вкус.

Ако обаче сте почитатели на полезните храни, то със сигурност трябва да дадете шанс на брюкселското зеле. Зеленчукът има редица ползи за здравето, тъй като съдържа много важни витамини, както и фибри.

Ако вече сте решени да опитате да приготвите някоя вкусна рецепта с брюкселско зеле, снабдете се със следните продукти:

- 250 грама масло;

- 500 грама брюкселско зеле;

- 1 средно голяма глава лук – нарязана на малки парчета;

- 3 скилидки чесън – смлени;

- 1 чаша ориз;

- 4 чаши зеленчуков бульон;

- сол и черен пипер на вкус;

- 2 супени лъжици листа от прясна мащерка;

- пармезан за сервиране.

Начин на приготвяне:

1. Загрейте голям тиган на средна към слаба температура. Добавете маслото и го оставете да се разтопи напълно. След това го нагрейте, докато започне да става кафяво. Тогава изсипете половината от маслото в купа и го съхранете така, че да остане топло.

Снимка: thepioneerwoman.com

2. В тигана сложете предварително разрязаното наполовина брюкселско зеле и увеличете температурата до средна. Гответе го в продължение на 8 минути, като периодично го разбърквайте. Когато брюкселското зеле стане златисто на места, го махнете от котлона.

Снимка: thepioneerwoman.com

3. След това в тигана сложете една лъжица от отделеното масло и нарязания лук и чесън. Разбъркайте и гответе в продължение на 3-4 минути. По-късно добавете ориза и разбърквайте в продължение на 1 минута.

Снимка: thepioneerwoman.com

4. Прибавете чаша топъл зеленчуков бульон и разбърквайте. След това продължете с останалите чаши, но го правете бавно, за да може съдържанието им да се абсорбира. (около 20-25 минути).

Снимка: thepioneerwoman.com

5. Когато оризът е почти готов, добавете към него брюкселското зеле, мащерката, солта, черния пипер и останалото масло. Поръсете с пармезан и разбъркайте.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари