Ако обичате киноата и сте наясно с ползите за здравето, които нейната консумация ви носи, вероятно с радост бихте опитали киноа с печени зеленчуци.
Това е комбинация между салата и основно ястие, така че е подходящо предложение както за обяд, така и за вечеря.
Всичко, от което се нуждаете, е около един свободен час и следните продукти:
- 1 чаша киноа (която не е сварена);
- 3 скилидки чесън – смлени;
- 4 супени лъжици масло;
- ½ глава червен лук – обелен и нарязан на големи парчета;
- ½ продълговата тиква – нарязана на големи парчета;
- 2 големи моркова – нарязани;
- сол и пипер на вкус;
- 4 супени лъжици кедрови ядки;
- 170 грама бейби рукола;
- 1 чаша пармезан;
- 1 лимон;
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 градуса. През това време пригответе киноата според указанията. След това я оставете да се охлади.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. В малък тиган на слаба до средна температура разтопете маслото и чесъна. След това изключете котлона и оставете разтопеното масло и чесънът да постоят още 5 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Подредете нарязаните зеленчуци в тава, като преди това отдолу сложете лист за печене. Залейте зеленчуците с половината разтопено масло и поръсете със сол и черен пипер. Печете ги в продължение на 35 до 40 минути и ги обръщайте, за да добият златистокафяв цвят. След това ги извадете от фурната и ги оставете да се охладят за кратко.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. По желание може да запечете за кратко кедровите ядки в свободния тиган (между 4 и 7 минути).
Снимка: thepioneerwoman.com
5. В малка купа смесете остатъка от разтопеното масло със сока на един лимон. Добавете сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Залейте зеленчуците със соса.
Снимка: thepioneerwoman.com
6. След това смесете руколата и зеленчуците в подходящ съд. Добавете парченца нарязан пармезан и сервирайте.
Снимка: thepioneerwoman.com