IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гурме готвачи: Шеф Димитриос Пампорис

2 декември 2016 13 20

Топготвачът със специално интервю в Tialoto.bg

Гурме готвачи: Шеф Димитриос Пампорис

Роден в Солун през 1983 година, Димитриос Пампорис е разпознаваем за вкусовите рецептори със своите менюта, чиято цел е да вдъхновят.

С фокус върху най-добрите местни съставки и продукти, неговите творения дават най-точното определение за креативна модерна гръцка кухня.

Готвил е в едни от най-известните ресторанти в световен план, а ние се срещнахме с него по време на петото издание на Гастрономически фестивал в Банско, за да ни разкаже малко повече за своята страст.

Какво е храната за вас?

Страст и мисля, че това е моят живот.

Винаги ли сте искали да станете готвач?

Не е хоби и в никакъв случай не започна като такова. Винаги съм искал да стана готвач.

Каква е разликата между гурме и традиционна кухня?

Не знам, опитвам се да правя свежа и лека храна. Без много масло и подправки. Не обичам храната да бъде много тежка, предпочитам по-леките ястия. Задължителни са свежите и сезонни продукти.

Има ли специфични правила при сервирането на ястие?

Първо, когато искаш да създадеш ястие, ти имаш идея. Идея да създадеш нещо. Ястието идва първо, след това мислиш другото. Искаш да направиш дзадзики, например. Какво има в салатата? Кисело мляко, краставица, зехтин, чесън... И си казваш, добре, какво искам да направя с тази салата? Искам да направя супа? Искам да направя сорбе? Аз направих макарон (тип сладка) – дзадзики. Това беше идея, но първо трябва да помислиш какво искаш да направиш.

Пътували сте много, коя ви е любимата кухня?

Моят стил е модерната гръцка кухня, но любима ми е френската. Вярвам, че първата кухня е добра основа за старт на ресторант или каквото и да е. Във Франция да бъдеш готвач е кариера, както в Гърция да бъдеш лекар или политик. Мога да готвя много добре френска кухня, но във всички останали кухни, основата е от Франция. Там започва всичко. Трябва да разбереш основата и след това да създаваш свой стил.

Какво е бъдещето на готвенето? Подобряване на техниките?

Готвенето няма начало и край. Преди 5 или 7 години молекулярната кухня беше много модерна. Красиво е, но да използваш една съставка. Това не е храна, а техника.

Кой е най-ценният урок, който сте научили във вашата кариера?

Най-важното нещо е, че трябва да научиш собствената си кухня. Това е твоята основа. Ако си от Гърция – научи гръцката. Ако научиш това, с времето ще ставаш все по-добър.

Вие преподавате в училище по готварство в Солун. Каква е разликата между обучението и реалността при готвенето?

Не е същото. Има много напрежение и стрес в кухнята, докато в училището средата е по-спокойна.

Какво предпочитате – преподаването или готвенето?

Готвенето със сигурност.

Какви са тенденциите в готвенето?

Мисля, че тенденциите винаги ще бъдат добри продукти и добри комбинации.

Най-добрата обратна връзка?

Да бъдеш щастлив.

Какво да очакваме от вас оттук нататък?

Да пътувам много в Европа и да опитвам нови ресторанти. Ние не знаем какво ще се случи след един месец, ще видим.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари