IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Брюкселско зеле, потопено в кленов сироп и горчица

28 януари 2009 14 19

Нискокалорично предястие със сладко-пикантен аромат. За четирима

Брюкселското зеле е препоръчителна храна за зимните "болнави" дни. Снимка: AMY

Брюкселското зеле е препоръчителна храна за зимните "болнави" дни. Снимка: AMY

Необходими продукти:

300-400гр. брюкселско зеле (ако е замразено, го размразете преди това)
1 с.л. масло
1/8 ч.ч. кленов сироп*
1/8 ч.ч. горчица
¼ ч.ч. бяло вино
¼ ч.л. черен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разтопете масло в по-дълбок и по възможност тефлонов съд.

Изсипете брюкселското зеле и го задушете. Когато поомекне, махнете капака на съда и с дървена лъжица го разбърквайте около 5 минути.

Добавете към зелето кленовия сироп, горчицата, виното и подправките.

Нека тази смес заври, след което намалете малко огъня, покрийте съда и оставете зелето да къкри за около 3-4 минути.

Открийте отново съда и оставете зелето на котлона за още 5 минути (или докато сиропа не се превърне в плътна глазура, а зелките не омекнат напълно).

*Кленов сироп се продава в био магазините и в големите супермаркети в страната

КоментариКоментари