(по изключение няма грамаж, понякога сготвените „на око“ неща стават най-вкусни)
яйца, брашно и мляко за сместа за палачинки
гъби и зехтин
кашкавал
Начин на приготвяне
Приготвяте си палачинки, припомняме как става:
Яйцата (от едно яйце стават между 3 и 4 палачинки) се разбиват добре в подходящ дълбок съд. Постепенно се прибавя брашно и се бърка енергично, докато се получи много гъста и лепкава смес.
Започвате да прибавяте постепенно студено прясно мляко и внимателно бъркате. Целта е сместа да стане с гъстотата на боза.
Загрявате съвсем малко мазнина, буквално няколко капки, в широк и плитък тиган.
Изсипвате един черпак от сместа в тигана, с едно специфично движение (няма как да го покажем в момента, но все сте виждали как се правят палачинки), разнасяте сместа почти до ръба и оставяте да се пържи.
След около две минути обръщате с широка лъжица и след още две палачинката е готова.
След като са готови всички палачинки или междувременно, стига да не се разсейвате, нарязвате гъбите на ивици и ги задушавате с малко мазнина, може и магданоз и сметана, в подходящ съд.
Поръсвате всяка палачинка с гъби, завивате на руло и нареждате в тавичка. Отгоре щедро настъргвате кашкавал и запичате докато кашкавалът не се покрие с красиви кафеникави петънца.