IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жизел Бюндхен хвърли вината за анорексията върху родителите

26 януари 2007 06 08

Бразилският супермодел защити модата и обяви семейството за главния виновник, причиняващ ужасната болест

Жизел Бюндхен хвърли вината за анорексията върху родителите

Жизел Бюндхен на Седмицата на модата в Рио

Бразилският супермодел Жизел Бюндхен взе неочаквана позиция в болезнения дебат за анорексията.

Родителите, а не модният бизнес, са виновни за анорексията, заяви най-скъпоплатената манекенка в света.

”Никога не съм страдала от този проблем, защото имах много силна семейна подкрепа. Родителите са виновни, не модата”, заяви дивата пред бразилския вестник “Глобо”.
 
26-годишната манекенка бе в родината си заради годишната Седмица на модата в Рио – едноседмична фиеста на бразилските топ дизайнери.

Анорексията, която е световен бич сред младите жени (а вече и мъже), придоби особено черни краски в Бразилия, след смъртта на четири млади жени, сред които и 21-годишната манекенка Ана Каролина Рестън.

Трагедията стана главна история в местните медии. С типичната латинска драматичност на обезпокояващия случай бе отделено и място в най-популярния сапунен сериал, като бе сниман епизод, посветен на темата.

”Всички знаят, че е норма моделите да бъдат тънки. Но не може с лека ръка да се правят обобщения, че всички манекенки са анорексички”, заявява още Бюндхен.

Напоследък много страни започнаха да виждат връзка между висшата мода и нездравия вид на младите жени, които да бъдат слаби и подражават на топ моделите. 

По време на Мадридската седмица на модата през септември не бяха допускани прекалено слаби модели. Италианските дизайнери последваха примера и не допуснаха изпосталели манекенки на Седмицата на модата в Милано.  Те дори поискаха доказателство от момичетата, че не страдат от хранителни разстройства.

От своя страна известни личности заклеймиха кльощавите звезди, които дават лош пример на подрастващите.

Бюндхен, която започна своята звездана кариера едва на 14 години, напускайки дома си за три месеца заради ангажименти в Япония, обяви подкрепата на семейството си за основния фактор да остане здрава.

”Може да напускаш дома и защитата на родителите, но знаеш, че имаш и можеш да разчиташ на тяхната подкрепа”, заяви още бразилката, която има пет сестри.

Обвиненията на  Жизел Бюндхен  обаче бяха приети на нож от редица учени, които се занимават с борбата срещу анорексията.

”Невежи изказвания, като това, твърдящо че семейството причинява хранителни разстройства, е все едно да обвиниш родителите за виновни, че децата им страдат от астма или диабет”, гневно реагираха група международни учени.

Вижте още за тълкуването на проблема от медицинските специалисти

Жизел Бюндхен на Седмицата на модата в Рио

КоментариКоментари