IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуинет вдигна пушилка: Краставиците били вредни

15 май 2017 10 10

Водели до затлъстяване и деменция

Снимка: GOOP

Снимка: GOOP

Поредната провокативна теория от сайта на Гуинет Полтроу разяри диетолози и хранителни експерти.

Лайфстайл блогът Goop, в който самата актриса често пише авторски материали за неща, тествани от нея, твърди, че краставиците са много вредни и не трябва да се ядат. В материала д-р Стивън Гъндри твърди, че лектинът (протеин в доматите, краставиците, патладжаните и пълнозърнестите храни) води до затлъстяване, артрит и деменция.

Гъндри е убеден, че плодовете и зеленчуците трябва да бъдат белени, а семките от тях отстранявани преди консумация. Според него киноата е вредна храна и вместо кафяв хляб, хората трябва да хапват бял.

Д-р Франки Филипс от Британската диетична асоциация е на друго мнение: „Повечето хора не трябва да избягват храни, съдържащи лектин. Изваждането им от менюто може да причини дефицит на фибри“, убедена е тя.

Колежката ѝ д-р Магн Роси също не подкрепя твърдението на Гъндри. „Полезните свойства на тези храни надвишават многократно негативните ефекти на лектина за повечето хора“.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари