IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как транссексуалните влияят на съвременната мода

31 януари 2014 08 20

Провокативни и красиви, тези модели са еднакво добри и успешни като всички световни топмодели

Леа Ти Снимка: Getty

Леа Ти Снимка: Getty

През последните години модната индустрия демонстрира очевидна толерантност към различните. Транссексуални модели се появяват редовно в дефилетата, снимат се в рекламните кампании на големи модни марки, позират на корици на списания и каталози, дори участват в ревюта на бански и бельо. През 2013 г. се откроиха пет от тях, които по един или друг начин придвижват модната индустрия напред, независимо дали са посрещнати с одобрение или не.

Леа Ти

Бразилският модел Леа Ти е избран за транссексуалната муза на дизайнера Рикардо Тиши, креативен директор на модна къща Givenchy. Тя става лице на марката още през 2010 г., след което се появява на корицата на списание Love, целувайки се с Кейт Мос. И до днес Леа постоянно присъства в кампаниите на Givenchy и разбира се по подиумите за представяне на колекциите.

През 2013 г. United Colors of Benetton избира модела за едно от лицата на пролетната си кампания, но знаем, че италианският моден бранд е избирал за свои лица наркомани, деца със синдрома на Даун, осакатени войници и дори осъдени на смърт в очакване на наказанието си. Именно Benetton е първата марка, която кани транссексуален за лице на своя кампания още през 2001 г.

United Colors of Benetton Spring-Summer Campaign 2013 Снимка: Benetton

Исис Кинг

През септември 2013 г. американската модна марка American Apparel, известна с провокативните си реклами, обяви кастинг за транссексуален модел за новата си рекламна кампания. Тази обява бе пусната в профила на марката в Instagram, а кампанията още не е видяла бял свят, но и преди марката е ползвала транссексуален за свое лице, какъвто е случаят с Исис Кинг, една от участничките в реалити проекта America' Next Top Model.

Ammerican Apparel Summer 2013 Campaign Снимка: Ammerican Apparel

Джена Талакова

В януарския брой на канадското издание на Elle за 2013 г. една от главните героини е именно транссексуалната Джена. Тя стана известна с участието си на конкурса „Мис Вселена“, когато организаторите я дисквалифицираха точно поради факта, че по-рано е била мъж. След този случай 27-годишният модел се обръща към съда, като доказва, че транссексуалните, както момичетата имат право да участват в конкурс за красота.

Джена Талакова Снимка: Getty

Кармен Карера

Преди година бе публикувана масирана петиция на онлайн платформата на Victoria's Secret, в която марката бе призована да пусне за участие в дефилето си транссексуалния модел Кармен Карера. Модната марка бе обявила по-рано, че е готова да направи Кармен свое лице и да я включи като един от моделите на шоуто си, ако петицията бъде подписана от достатъчно количество хора. Уви, това не се случи, тъй като не достигнаха само 5 хиляди подписа, за да се изпълни търсеното количество от 50 хиляди поддръжници на Кармен. Така тя щеше да се превърне в първия транссексуален ангел на Victoria’s Secret.

Кармен Карера Снимка: Getty

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари