IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 100 години: Как се промени идеалът за женска красота?

20 януари 2018 09 00

Стандартите са доста различни през годините

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Стандартите за красота през последните 100 години са се променяли драстично.

Големият бум става с развитието на кинематографията през първите десетилетия на миналия век. Тогава се появяват и първите модни икони, а техният стил е актуален и предизвиква възхищение дори днес.

Как е изглеждала „идеалната жена“ и как се е променяла през последния век?

1910: Времето на промяната

В началото на миналия век идеалната жена е била скромна, с къдрици, като на Мери Пикфорд. Но след края на Първата световна война много мъже се шокирали след завръщането си у дома. Съпругите залагали на нова визия с къси прически, не се колебаели да използват козметика, а популярните жени в немите филми били в образа на жената-вамп.

Снимка: East News

1920: Без дълги коси

До началото на 20-те години дългата коса била напълно излязла от мода. Тогава се ражда култът към „вечната младост“ и се появяват нови козметични средства, които помагат да се скрият недостатъците на външния вид. Ярко гримирани мадами в къси прави рокли с ниска талия – така са изглеждали джаз-момичетата.

Снимка: East News

1930: Блясък

Перфектните жени на това десетилетие са високи, слаби, с къдрава коса, дълги мигли и тънки вежди с безупречна форма. Години на блясък с икони като Жан Харлоу, Марлене Дитрих и Грета Гарбо.

Снимка: East News

1940: Силни и сдържани жени

На много жени хич не им е било до красотата през 40-те години по разбираеми причини – това са години на войни, смърт и ужаси. Дори онези, които са били по-слабо засегнати от тези събития – например холивудските актриси, изглеждат сдържани по онова време. Но пък се наложила визията на силната жена.

Снимка: East News

1950: Подчертана женственост

50-те години на миналия век ще останат завинаги в историята като ерата „Нова визия“. А емблемите са Мерилин Монро, София Лорен, Джейн Мансфийлд, Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър и други. Каноничният образ на този период е пищни бедра и високи гърди, тънка талия и рамене със стройни крака.

София Лорен

1960: Миниатюрни красавици

Това е времето на крехките жени, които изглеждат страхотно в миниполи и рокли. В тази декада много момичета се насочват към диети, за да бъдат в крак с тенденциите за красота и да приличат на идолите си.

1970: Диско диви

През 70-те години на миналия век на мода излизат на пръв поглед слаби, но иначе добре поддържани физически жени. Такива, които се занимават със спорт и танци, а сред емблемите на това време са актрисата Фара Фосет и певицата Дона Съмър.

Фара Фосет

1980: Кралиците на аеробиката

Атлетизмът е водещ и през 80-те години на миналия век, когато нежният пол полудява по аеробиката. Сред признатите икони на стила бяха Мадона с шокиращите си визии, както и Грейс Джоунс. И всичко това придружено с лудите прически, които всички помним.

Мадона

1990: Времето на супермоделите

Идеалът за красота през това десетилетие се налага от супермодели като Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Клаудия Шифър и Кейт Мос. Между другото, огромната популярност на Кейт води до доста цинична тенденция, наречена „хероинов шик“ – момичетата са слаби и бледи.

Синди Крауфорд. Снимка: Reuters

2000: Стройни и със загар

„Хероиновият шик“ от 90-те години е заменен от здраво тяло със слънчев загар. Прекомерната слабост вече не е приветствана. Голямата част от жените се стремят да имат идеална коремна преса, тъй като тогава са модерни дрехи с ниска талия.

Жизел Бюндхен. Снимка: Reuters

2010: Апетитни форми

За пръв път от много десетилетия пищните и апетитни форми отново са на мода. И каквото и да казват клеветниците, момичетата със съблазнителна закръгленост вербуват армия от фенове в социалните мрежи, както и редовно се появяват на модните подиуми и кориците на списанията като модели на „нестандартни“ размери.

Чарлийз Терон. Снимка: Reuters

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари