IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жени Калканджиева: Най-ужасното престъпление спрямо жените е изнасилването!

30 януари 2018 11 00

Президентът на „Визаж“ коментира Истанбулската конвенция

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

И Жени Калканджиева се зае със скандалната Истанбулска конвенция. Президентът на агенция „Визаж“ говори за борбата с насилието срещу жените, третия пол и еманципацията.

„Опитах се да намеря нещо застрашително, нещо притеснително. Но не намерих такова. Конвенцията е написана много ясно.“, коментира тя пред „Труд“. – Това, което може би притеснява хората, е въпросното определение на „джендър“. Но за мен целият този шум се гради на чисто политическа основа.

Ние като българи се стремим да се изложим колкото се може повече пред чужденците – в случая пред Съвета на ЕС. Според мен в такива ситуации трябва да се правят някои компромиси, да се преглъщат някои неща в името на това да покажем, че нашите политици са стабилни и разумно мислещи хора, че сме едно напредничаво общество.„По думите ѝ, това е абсолютно нормален документ, който отдавна е трябвало да се приеме. „Да не забравяме, че не е нещо, което се отнася само до нас, а до правата на жените по света. Рано или късно ще трябва да го приемем. Колкото по-рано, толкова по-добре, защото по този начин изглеждаме ужасно назадничави в очите на европейците.“

Калканджиева разкритикува и ролята на църквата „В момента почти не я виждам в какво е активна, освен в това да си търси земите и имуществата и да се намесва в едни толкова сериозни за обществото неща.“

Според нея позицията им се налага отвън. „Не искам да звуча грубо, аз съм Божи човек, вярвам в Господ, но като се има предвид, че в църковните среди също има гейове, странно е, че точно те така силно се изказват против това. Вижте, не можем да не признаем нещо, което реално съществува. Няма как да кажем няма гейове и лесбийки, че не съществуват. Аз смятам, че те също трябва да бъдат защитени. При тях също има насилие, при тях също има дискриминация.“

По въпроса трябва ли и те да създават и отглеждат деца, Жени Калканджиева отбеляза, че трябва да им се даде такава възможност, но и уточни, че тази идея изглежда и малко страшно. По думите ѝ, не всички са достатъчно разумни, за да възпитават и отглеждат деца, но това може да се каже и за нормалните бракове.

„Насилието над жените е проблем, за който в България се мълчи. Аз самата съм имала приятелки, които са били жертви на насилие, малтретирани – дори не физически, а по-скоро психически“, сподели Калканджиева и заяви, че именно затова има нужда от ратифициране на отделен документ, защитаващ правата на жените.

„Дори някой ежедневно да ти казва, че ще те пребие, ще те убие или ще те залее с киселина, това е достатъчен тормоз. Да живееш в страх е най-големият кошмар. Да не говорим, че това често се случва в семейства с деца и децата също са потърпевши. А може би най-ужасното престъпление спрямо жените е изнасилването."

Според нея, най-застрашени са момичетата в малките населени места, където това, че някой те е изнасилил се счита за нещо срамно и обикновено жертвата се смята за порочната.

Калканджиева смята, че конвенцията е важна, защото е разписана много добре, а изобщо не се интересува от въпроса за третия пол.

„Ако има трети пол, аз не бих искала и той да бъде тормозен, не искам да бъде в неравностойно положение, нито да бъде унижаван. Това са неща, които един съвременен млад човек няма как да не може да приеме. Яд ме е, защото в момента виждам много политически игри и много излагация пред европейските представители. Никога не съм имала предразсъдъци, от много малка съм по света, виждала съм доста интересни и странни неща. Може би трябва да излезем от черупката на България.

Българите да започнат малко да пътуват, да видят отношението, свободите на хората по света. В крайна сметка, това е – всички искахме свобода, значи трябва да имаме свобода. Ако ще имаме свобода, то трябва да е пълна. Ние еволюираме, развиваме се. Аз съм за еманципацията, за бъдещето, за напредничавото мислене. Съжалявам много, но ето, виждате, сега клонираха и маймунки! Няма как да задържим времето. Това е.“

Калканджиева също така отбеляза, че не изключва възможността да влезе един ден в политиката.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари

Калкан Женев ( преди 6 години )
Вашето мнение не е миродавно, госпожо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
1 ( преди 6 години )
Доц. доктор Евгения Калканджиева ни учи на истината.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Стефанов ( преди 6 години )
Не приемам доводите на Калканджиева. Разбира се, че съм против насилието срещу жени и деца, но покрай този ОГРОМЕН проблем се прокарва ясната за мене идея за популяризиране на нестандартни взаимоотношения с претенция за равнопоставеност със семейните взаимоошения. Това за мене не е приемливо, без да оспорвам свободата на зваимоотношения и близост на хората на другия бряг.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар