Отоците на краката се смятат за признак на венозна недостатъчност, но не винаги причината за оплакването е тази, пишат от Puls.bg.

Отоците на краката могат да са показател за различни състояния на организма, като хронична сърдечна недостатъчност, заболяване на бъбреците, възпалителни процеси на подкожната тъкан и кожата като целулит, еризипел, слаб лимфен дренаж, както и прием на лекарства при сърдечни заболявания и бъбречни проблеми и други.

Подуване на краката се получава при задържане на течности в междуклетъчната тъкан заради нарушена циркулация на кръвта. Има случаи, в които задържането на течности е обусловено от промени в организма. Например, показателни са примерите за подуване на краката непосредствено преди месечния цикъл при жените и през бременността, които се дължат на промяна в хормоналните нива.

Бременните жени по принцип се оплакват от оток, тежест и болка в краката в последното тримесечие. С напредване на бременността и наедряване на плода се получава известно притискане на кръвоносните съдове в малкия таз, което затормозява притока на кръв от периферията към сърцето. Това е и основната причина, поради която специалистите непрекъсното съветват бъдещите майки да отделят време за разходки и се движат повече.

Отоците на краката обаче в по-ранен срок при бъдещата майка, както и прекомерният им размер, особено когато са придружени с подуване на лицето и повишаване на кръвното налягане, могат да са признак на прееклампсия и налагат консултация със специалиста, проследяващ бременността.

Неслучайно отокът на краката е често срещан при обездвижване. Продължителният престой в седнало положение също е причина за забавяне на кръвообращението, затруднено предвиждане на кръвта нагоре по вените и задържане на течности в долния отдел на крайниците. Проблемът се задълбочава още повече при наднормено тегло. Полагане на грижи за подобряване на лимфния дренаж ще са само от полза за преодоляване на проблема, съчетан с професионално изготвена програма за тонизиране на мускулите на тялото.

Подуването на краката е типично явление при топло време и при рязък преход от по-хладен към по-топъл климат. Едемът на долните крайници при топло време се случва по същата причина – задържане на течности и натрупване на отпадни продукти в тях от дейността на организма и проблем с извеждането на натрий. Ето защо при често подуване на краката следва да се ограничи количеството на консумирана сол. Смята се, че проблемът при високи температури е свързан и с по-високия синтез на хормона алдостерон.

Подуването на краката през лятото е често срещано при активни хора, които прекарват повече време навън или изпълняват тежка физическа дейност.

По принцип отоците на краката не показват сериозна опасност за здравето, освен в случаите на определени състояния и заболявания. Отоците на краката обаче могат да се разглеждат като показател за склонност към развитието на сърдечни заболявания и инциденти като сърдечен удар. Ето защо хората от рискови групи като възрастни, бременни жени, с хронични заболявания, обременена анамнеза, следва да се стремят да избягват неблагоприятните условия за тях.

Как да си помогнем?

Разходката подобряват циркулацията на кръвта. Движението „извежда“ натрупалите се заради продължителния престой на едно място течности ниско в краката. Добре е поне вечер задължително краката да се поставят на високо за известно време - минимум 20 минути.

Смята се, че стегнатият клин (чорапогащи) могат да помогнат срещу отичане на краката, тъй като притискат равномерно тъканите, което улеснява движението на кръвта по вените. Мярката облекчава и дискомфорта при разширени вени. Не се препоръчва за бременни жени.

Задължително е да се приемат много хладни течности през деня. Количеството на изпитата вода не бива да пада под 1 1/2 - 2 литра. Престоят на топло следва да е ограничен. Трябва да се избягва прегряването на организма, включително и при спорт.

Балансираният  правилен режим на хранене, който набляга на консумация на повече зеленчуци и плодове, пред месни и тестени продукти, също ще спомогне за редуциране на отоците.

Когато обаче освен оток, има наличие на болка заради възпаление на венозните стени, уплътняване на стените на кръвоносните съдове, се налага консултиране със специалист и провеждане на терапия.