IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко за целулита, антицелулитни процедури и съвети

23 юни 2004 14 59

Причини за появата на портокаловата кожа и как да се справим с нея

Всичко за целулита, антицелулитни процедури и съвети

От д-р Ралица Стоева

Какво трябва да знаем за целулита?


-Характерен е само при жените и е често разпространен. Проявява се през пубертета, може да се яви през бременността, при употреба на контрацептивни хапчета или след менопаузата. При мъжете не съществува целулит, дори и при тези с наднормено тегло.

Повечето автори считат, че целулитът е свързан с женските полови хормони, които определят особеностите в строежа на женската кожа и типичната за нея прекомерна разтегливост. Засяга зоните свързани с репродуктивна функция – корем, бедра и ханш, рядко и горната част на ръцете.

-Заболяване, козметичен дефект или следствие на мастната обмяна при жените – мненията са различни. Целулитът е натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Когато хванем здраво кожата и я стиснем, тя придобива вида на портокалова кора.

-Факторите, свързани с разпространението на целулита са: наследственото предразположение /от майка на дъщеря/ ; възрастовия показател /при децата няма целулит/; наднорменото тегло; варирането в тегло - чести напълнявания и отслабвания; хормонален дисбаланс; понижена фиткция на щитовидната жлеза; нерационално хранене; замърсена околна среда и чест стрес.

-Целулитът е частично необратим, но с антицелулитни процедури и определен начин на живот може да се спре процеса и да се загладят кожните неравности.

Какви са и кои са антицелулитните процедури ?


-Те са строго индивидуални и се определят след разпитване и изследване на произхода и определяне на главния проблем.

-Най-добри резултати се получават при съчетаване на различни методи, за което е нужно време, средства и търпение.

  В медицински и козметични центрове се правят :

-масажи за елиминиране чрез подобряване циркулацията на кръвта и лимфата;

-йонизационни процедури (с помощта на ток в кожата се вкарват активни съставки, разрушаващи целулитните натрупвания);

-стимулиране на мускулите с ток (те се тонизират и стягат, кръвообращението също се активизира);

-масажи и компреси с водорасли (целулитните участъци се налагат с компрес от затоплени водорасли, след което се облъчват с инфрачервени лъчи за усилване на кръвообращението). Водораслите съдържат витамини, микроелементи, минерални соли и белтъчини.

-Тангенторната баня с водорасли се прави в специална вана с устройство за насочване на струите, която се напълва с хладка морска вода (37 °С) или с обикновена вода с прибавени активни съставки.

Тангенторното устройство раздвижва водата, образуват се множество мехурчета, които раздвижват лимфата в цялото тяло. Това успокоява подутите крака и съдейства за намаляването на целулитния едем (общо отичане на тялото вследствие натрупан целулит).

Кръвта също се раздвижва, мускулите се масажират и тонизират, заздравяват се стените на кръвоносните съдове, кожата става гладка и красива.

-Пневматичните ботуши са ефектна процедура. Около краката по цялата им дължина се увиват специални “ръкави”, които се надуват, притискайки крака, и веднага след това отпускат.

Когато бедрото е притиснато, прасецът е отпуснат, и обратно. Целта на процедурата е да се активизира изтласкването на кръвта и лимфата, за да не се застояват в кръвоносните съдове по краката.

-Охлаждащият лосион, който е на базата на камфора, може да се прилага на цялото тяло. Компреси, напоени с него, се налагат на целулитните участъци и се снемат, когато лосионът се поизпари.

 Това предизвиква понижаване на температурата на кожата с 2 градуса и въпреки малко неприятното усещане за студ подобрява кръвната и лимфната циркулация, тонизира кожните тъкани и спомага за отделянето на отпадъците.

-Противопоказанията за всички видове антицелулитни процедури са строго индивидуални.

Профилактика на целулита :

Препоръчителни спортове - преди всичко плуването, което стимулира мускулатурата на цялото тяло, ходенето, бягането и карането на велосипед (препоръчва се да се упражняват извън града, за да се избегне замърсяването).

Подводната гимнастика и стречингът са много подходящи. Необходимо е да се избягват прекалено силовите упражнения. Когато сте на море, джапайте в плиткото, плувайте и се гмуркайте във вълните, вземайте хладни душове, яжте лека храна през деня ( салати, плодове и печена риба), пийте много вода, ходете повече пеша.

Процедури у дома

Започнете да практикувате най-подходящия за вас спорт, особено ако водите заседнал живот. Опитайте се всеки ден да правите по 5 минути сутрешна гимнастика. Старайте се гърбът винаги да е изправен.

Посъветвайте се с лекар, за да установите дали нямате лошо храносмилане, бъбречна недостатъчност, ендокринни смущения или вземате неподходящи контрацептиви - някой от тези фактори може да е в основата на вашия целулитен проблем.

-Първото и главно средство - това е правилното хранене. Приятели на целулита това са тлъстите храни, тлъстото месо, птичо месо с кожа, колбаси, рафинирани въглеводороди, торти с крем.

- Ако имате наследствена предразположеност към целулит, то е необходимо напълно да се откажете от тези продукти и блюда. Избягвайте, също така, заместители на храната или храни с "изкуствени" добавки - ароматизатори, оцветители и имитатори на вкуса.

-Намалете употребата на мастно-млечни продукти. Развитието на целулита се възпрепятства от консумацията на зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнест хляб, риба, рибни продукти, растителни масла.

-Намалете приемането на алкохолни напитки и кафе, а така също и на газирани напитки от типа на колата,
спрайта и фантата.

-Пийте повече вода! Водата е най-лесният способ за пречистване на организма от вредности. Много благоприятно е приемането на плодови и зеленчукови сокове и билков чай (те могат да се подсладят с лъжичка мед).

-Сок от моркови, целина, ябълки, портокали и други се използват активно при борбата с целулита. Има разработена цяла програма, основана на тяхното комплексно приемане.

Избягвайте пушенето!

-Първо - никотинът разрушава витамин С, от който до голяма степен зависи състоянието на кожата и съединителната тъкан.

-Второ - организмът се отравя от вредни вещества, действието на които съществено се отразява на състоянието на кожата и лигавиците.

-Трето - никотинът пречи на правилното кръвообращение, което осигурява обмяната на веществата на клетъчно ниво. Така че, пушенето създава идеални условия за образуване на целулита. Смешно е, когато момичета се борят неистово с целулита с помощта на различни кремове, а не са в състояние да се откажат от пушенето!

 Тесните дрехи и обувки на много високи токчета затрудняват периферното кръвообращение. Много вредно е продължителното стоене в една и съща поза. Ако вашата работа ви принуждава да сте "неподвижна", постарайте се да сменяте положението на краката и да правите упражнения.

За подобряване циркулацията на кръвта и лимфата позволяват специални леки упражнения за крака. Ако вие използвате при това крем или гел за подобряване лимфо- и кръвообращението, запомнете, че те трябва да се нанасят на краката отдолу нагоре.

-Хиподинамия - също е добър приятел на целулита. Kолкото повече стоите без движения, толкова по-скоро ще развиете целулит. Целулитът се появява, на първо време, там където е нарушена циркулацията на кръвта и лимфата, от бездействието на мускулите. В интензивно работещите мускули кръвта и лимфата не се застоява. За това е важно да се отдели време за ежедневни физически упражнения, при това е необходимо постоянство.

-Ежедневният контрастен душ помага да се подобри кръвообращението. По време на вземане на душа разтрийте тялото с четка, ръкавица или гъба. Ако вие не можете да вземете душ - разтрийте тялото на сухо с четка или гъба. Това също влияе положително на кръвопотока. Редовно посещавайте сауни или бани (ако нямате противопоказания за това).

-Целулитът винаги се усилва при стрес. Избягвайте стресовите ситуации и се научете да се противопоставяте на неприятностите и ударите на съдбата. Колкото повече нервничите-толкова по-добре за целулита. Ако вие усвоите изкуството на релаксация и можете да я използвате, за да свалите напрежението, разпускате всичкиs части на тялото и давате възможност на организма да се възстанови след получения стрес-вие поставяте бариера на пътя на развитието на целулита.

Класически масаж при целулит

Прави се в засегнатите от целулит области – седалищни мускули ,бедрени мускули и мускулите на подмишницата. На седалищните мускули има големи наслоявания от тлъстини.

Правилно поставените ръце се движат в посока от тазобедрената става към опашната кост от една страна , и към хълбочната кост от друга. Това се обяснява с посоката на мускулните влакна. Върху седалищните мускули могат да се прилагат енергично изстискване , размачкване , сечене , потупване и др.

-При масажа на бедрото се различават 5 мускулни групи: предна; странично вътрешна; странична; задна външна и задна вътрешна. Приоритет има тази мускулна група, над която целулитът е най-силно изразен. Обикновено това са страничната и задна външна бедрени групи.

Съответно се прилагат финско размачкване, поглаждане, изстискване и сечене , а на задните мускули на бедрото се препоръчват всички видове масаж.

-Масажът на триглавия мишничен мускул се състои от поглаждане , изстискване и размачкване.

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитция на бебета и деца.

КоментариКоментари

Антонела Андонова ( преди 11 години )
Аз едва на скоро започнах да правя някой антицелулитни упражнения но знам че не само с упражнения се премахва за това ако може да ми дадете някой съветчета диета ала бала имайте предвит че съм доста слабичка:Д може да ми пишете и лично на:principesska***abv.bg Благодаря предварително :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар