Ако се събуждате през нощта с изтръпнали крака или ръце, най-вероятно имате проблем с оросяването или сте прищипали някой нерв заради неудобна поза. Вижте повече информация по въпроса, за да знаете какво можете да направите, за да решите проблема.

Първо, за да сте сигурни, че изтръпването се дължи на лоша циркулация на кръвта, проверете дали нямате и някои от тези симптоми: бавно оздравяване на рана или ударено място, подути и болезнени крака, схващане на краката при седене, лежане или стоене прав по-продължително време, студени крайници, варикозни вени, образуване на тромб, лесно чупливи нокти на краката и ръцете.

Как да подобрите оросяването си? Ето някои важни мерки:

Не пушете.

Променете хранителния си режим, така че да намалите холестерола си.

Движете се. Не оставайте в една позиция продължително време. Ако активно спортувате през деня, това ще елиминира проблема с лошата циркулация през нощта. Може също така да поставите възглавница между краката си, докато спите.

Потърсете чорапи, чорапогащници и обувки, които са направени специално за хора с лошо оросяване.

Още по темата

 

Билки като гинко билоба и подправки като лютия червен пипер са полезни в такива случаи. Ако намерите мехлеми с тези билки, може да нанасяте върху краката или да взимате тези билки под формата на чайове или като добавка в ястия.

Пазете крайниците си топли.

Аспиринът също помага при лошо оросяване. Но ако проблемите продължават след взетите мерки, отидете на лекар, за да прецени дали нямате нужда от медикаменти или физическа терапия.

Ако нямате проблем с оросяването, значи позата, в която сте спали е била неудобна и сте прищипали нерв. Погрижете се матрака и възглавницата ви да са подходящи, за да не прищипвате нерв във врата, от което се получават неприятните "иглички" в крайниците.