IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога добавките с антиоксиданти са полезни и кога стават вредни?

18 април 2012 12 40

Както винаги, всичко е въпрос на мярка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Антиоксидантните добавки се предполага, че са хапчета-чудо, които удължават живота. Сега нови изследвания показват, че тези добавки не помагат за по-добро здраве, а напротив – увеличават риска от смърт докато ги вземате.

За новото проучване в The Cochrane Library, изследователите комбинирали 78 клинични теста, в които участвали близо 300 000 души. Било установено, че за периода от 3 години, в което било направено проучването, хората, вземащи добавки със съдържание на 5 оксиданта, били около 4% по-застрашени от смърт. Бета-каротен, витамин А, витамин Е били сред най-опасните, докато витамин C и селен просто нямали очаквания благотворен ефект.

Някои от участниците били здрави, докато други имали сърдечно заболяване, стомашни проблеми или други здравни проблеми. Резултатите сочат, че без значение дали човек е здрав или се бори с хронично заболяване, няма категорична полза от приемането на тези добавки под формата на хапчета.

Важно е да се уточни, че авторите на изследването не отричат значението на антиоксидантите, но обясняват, че е важно да се набавят от храната.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които се свързват с процеса на остаряване, както и с различни болести.

Но в направеното проучване участниците са приемали антиоксиданти в количество, по-високо от това, което биха си набавили чрез здравословно хранене. Това може би обяснява негативния им ефект върху здравето, тъй като тялото се нуждае от поне малко свободни радикали, за да се бори с инфекциите. Изводът е, че прекалено голямото количество от иначе полезните антиоксиданти, не е добро за организма.

Защо някои антиоксиданти са по-опасни от други? Проучването показва, че:

Бета-каротен в прекалено голяма доза може да направи химикалите, причиняващи рак, дори по-опасни.

Витамин А в прекалено голяма доза причинява увреждане на ДНК.

Витамин Е в прекалено голяма доза всъщност има оксидиращо действие, увеличавайки увреждането на клетките.

 

Учените все още изследват ефектите от антиоксидантите, когато са взимани по отделно или в комбинация. Но базирайки се на вече направените изследвания, може да се каже, че не е добра идея да се приемат такива добавки без лекарска консултация, след която да се установи някакъв недостиг на определен вид антиоксидант в организма ви.

Обаче, неблагоприятните ефекти от свободните радикали се засилват, ако сте под екстремен физически или емоционален стрес. Един от изследователите, д-р Хартли, уточнява: „Екстремен е ключовата дума. Ако се развеждате, тренирате за издръжливост, работите извънредно върху голям проект, тогава взимането на мултивитамин е от голяма полза. Добавката трябва да съдържа 100% от препоръчителния дневен прием на повечето, ако не всички хранителни вещества, но нито една съставка не трябва да надвишава горните граници на допустимия прием.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари