IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокояване на мускулно-скелетните болки

19 декември 2005 09 31

Мускулно-скелетните болки са друга широко разпространена проява на болковия симптом в ежедневието

Успокояване на мускулно-скелетните болки

От д-р Ралица Стоева

Мускулно-скелетните болки са друга широко разпространена проява на болковия симптом в ежедневието. Погрешното наименование артритни болки, поради заболяването артрит, само в отделни случаи може да е причина за тях.


Мускулно-скелетните болки се появяват в мускулите, ставите и костите и могат да бъдат причинени от голям брой заболявания и състояния, някои от които са сериозни, а други са свързани с травми или дори с нормални дегенеративни процеси с напредването на възрастта.

Преди всичко е нужно да бъдат уточнени някои понятия. Артритът е остро или хронично възпалително заболяване на ставите. По принцип класическите признаци на възпалението са оток, болка, зачервяване, повишена температура (локално или общо) и нарушаване на функциите, които при артрита са налице в една или друга степен в засегнатите стави.

Има множество видове артрит с различни причини за възникване. Ревматоидният артрит е само един от тях. Той е сериозно заболяване, което се предизвиква от автоимунни механизми - т.е. имунната ни система, която нормално е отговорна за унищожаването на външни чужди агенти, започва да реагира срещу собствените структури, в случая - стави.

Причините за тази реакция са неизяснени и се счита, че вероятно са комбинация от наследствени фактори и отключващи механизми. В тази група на артрити с имунна генеза влизат още артритът, асоцииран с колит или псориазис, анкилозиращият спондилит (болестта на Бехтерев), както и артритите, придружаващи системните съединително-тъканни заболявания (например системен лупус еритематозус), но това са рядко срещани заболявания.

Понякога, също в следствие на имунни механизми, се развива артрит в хода на или като последица от друго заболяване, причинено от микробиологичен агент. В тази група влизат т.нар. реактивни артрити - например при хламидийна или гонококова инфекция.

Остеоартритът и остеоартрозата са по-разпространените форми на артритноподобни заболявания. При тях по една или друга причина настъпва износване на хрущялната повърхност на ставите, тя изтънява и се деформира, като подлежащата кост се разраства към ъглите на ставните повърхности.

Ставите не могат да изпълняват адекватно функциите си поради изтънелите носещи хрущялни повърхности - движението постепенно се затруднява, появява се болезненост.

Тези процеси могат да възникнат в следствие на пренатоварване на ставите, травми, дегенеративни възрастови изменения и др. Обикновено са засегнати няколко стави, като най-често това са бедрените, коленните, и ставите на ръцете, но може да бъде всяка една става в тялото.

Мускулно-ставните болки могат да бъдат предизвикани и от увреждане или дразнене на тъканите около самите стави - т.нар. връзки и сухожилия, от мускулни претоварвания, от увреждане на костите (най-често остеопороза), при редица несвързани с мускулно-скелетния апарат заболявания като миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите) при вирусни заболявания (например грип).

Най-често хората се оплакват от болки, локализирани около гръбначния стълб. Те често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави - например при пренатоварване или заемане на неправилно положение за продължително време.

При остеоартроза и остеопороза на прешлените и ставните съчленения между тях също има изразена болезненост в областта. Радикулитните болки се причиняват от притискане на коренчетата на нервите, излизащи от гръбначния стълб. Те се характеризират с разпространение по хода на нерва, който е засегнат - например исшиасни болки по задната част на крака в резултат на притискане на коренчето на седалищния нерв. Подобен характер имат и болките при дископатия.

За лечението на мускулно-скелетните болки е важно да се установи основното заболяване и да се предприеме съответното специфично лечение. При сериозните и тежки форми на артрит (при автоимунните съединително-тъканни болести, в т.ч. и ревматоидния артрит) се използват специфични медикаменти, някои допълнителни рно много ефикасни методи:

1.Ароматерапия - препоръчва се употребата на нерафинирани или специални масла за ароматерапия. При липса на добро растително масло може да се използва парафин или вазелин с фармацевтична чистота.

Ароматерапевтичната лампа е подходяща за разпръскване на сместа от масла във въздуха. Основните масла, които е добре да се намират във всяка домашна аптечка, са тези, които могат да се използват при най-баналните заболявания, с употреба на достъпните без рецепта лекарства.
Основните на масла, които е добре да имате:

- лимоново или портокалово
- евкалиптово
- гераниево
- хвойново
- лавандулово
- ментово
- розмариново
- лайково
- борово
- мащерково

При простуда, грип, кашлица, уморени от ходене крака, болезнени от работа части на гърба, моментно изнервяне, напрежение, когато и без това нямаме време за лекар и посягаме към аспирина или други химикали, може и е по-добре и здравословно да запалим ароматерапевтичната лампа, а преди сън , ако е възможно да се потопим в топлата ухаеща вана с масла.

В домашни условия чудесно се осъществява самомасаж, някои елементи, на който ще разгледаме по късно в раздела за масаж, както и рефлексният масаж, основан на доста интензивното масажиране на съответни участъци от стъпалата, както е известно, отделните точки на стъпалата отговарят на различни органи на тялото.

Особено точно следва да се масажират точките, които болят при натиск, защото болката свидетелства за нарушения в работата на органа, отговарящ на натисканото място. За такива случаи привеждаме няколко универсални рецептури за смеси от гореспоменатото съдържание на етерични масла в домашната аптечка.

Ето и няколко универсални рецепти за домашна употреба:

Ревматични и артритни болки
Капки
• четири капки масло от хвойна
• три капки масло от евкалипт
• две капки масло от карамфил
• една капка масло от мащерка

Най-добри резултати дава масажът на местата, където се проявяват болките, както и баня на цялото тяло.

Мускулни болки
• четири капки масло от лавандула
• три капки масло от евкалипт
•две капки масло от розмарин
• една капка масло от хвойна
• една капка масло от мента пиперита

КоментариКоментари

Рилка ( преди 8 години )
Имам дискова болест. Болката тръгваше само по десният крак. Мазила, лекарства и ме отпуска . Но от три дни имам остри болки в бедрата, прасците. Болката тръгва от таза на долу. И е силна и в двата крака. Няма покой. По цели нощи ходя из спалнята. Така не ме е боляло до сега. Знам, ще кажете, че има първи път,но това е ужасно.Мажа с разни мазила и масла, но нищо. Днес отидох на лекар и ми поставиха инжекция. Утре ще ви пиша как се чувствам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
бенxbt8 ( преди 8 години )
До Геле: И при мен се получи след грип и няма оправяне- болки ,умора,ужас.Вие намерихте ли лечение?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Геле ( преди 10 години )
На мен нищо не ми помага засега. Преди 3 месеца бягах по 1500м във фитнеса и нищо ми нямаше. След няколко грипа от тая година - 2014 - вече ще се мре. Едва ходя, болките са остри и не минават. Смятам да мина на ладолечение, дезинтоксикация, незнам какво и ако продължи...не съм жив.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
todor.staikovski@abv ( преди 10 години )
До dida: браво Дидка,това е най вярното,пийте прясно изцедени сокове,много помагат са всичко,успех на всички!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
slavi.stoev.9 ( преди 10 години )
НАУЧЕТЕ БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА бе хора заради това ви болят кокалите не забравяйте че Господ е Българин
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
slavi.stoev.9 ( преди 10 години )
лекар ( преди 11 години )
Тези неща,като масажи и масла помагат при по млади. Источно бодат с игли и пушат мак и хашиш. На запад сменят стави и прешлени.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dida ( преди 11 години )
probvah prjasno izceden sok ot edin kartof na gladno sutrin oblekcava dosta i pocti lekuva moze da se pijat vsjakavi sokove ot surovi zelencuci njama da vi navredjat a samo mogat da vi pomognat
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dida ( преди 11 години )
PIJA ALOE VERA I IZPOLZVAM GEL OT ALOE VERA MNOGO SAM DOVOLNA ARTOZATA NA PRASTITE MI ZNACITELNO NAMALJA
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
valentina ( преди 12 години )
ne mi minava zasega bolkata v praseca piq lekastva maja ,s injekcii,daje nagravki -nqmam polza
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар