IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазете се от обезводняване

24 август 2012 05 20

Признаци и симптоми, че може би сте в беда

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Все още е лято и температурите продължават да ни задушават. Един от сериозните рискове на този сезон е дехидратацията, която е особено опасна за по-възрастните хора.

Според последните проучвания, дори и лекото обезводняване може да има големи последици - от промени в настроението, до нарушена памет, главоболие и запек.

Мит е, че можем да се обезводним от обилно потене, казва Майкъл Бержерон, от Медицински център в „Сиукс Фолс". Дори да си седите на дивана в хола, ако не пиете достатъчно течности можете да се дехидратирате.

Един от начините да проверите е да наблюдавате цвета на урината си. Ако е по-тъмно жълта, това може да означава, че трябва да пиете повече течности (Витамин B12 също потъмнява урината).

Институтът по медицина препоръчва на жените около 11 чаши течности на ден, а на мъжете – около 15 чаши. Плодове и зеленчуци, съдържат доста вода, така, че ако консумирате повече от тях, можете да сведете другите течности до не по-малко от осем чаши на ден.

Как да разберем дали сме обезводнени? Симптомите на дехидратацията:

Мускулни спазми. Те не се случват просто така. Когато нервите, които свързват мускулите не са заобиколени от колкото се може повече вода и натрий, те стават свръхчувствителни, което води до неволни спазми.

Световъртеж. Това нестабилно чувство възниква най-често по време на или непосредствено след усилена физическа дейност, когато тялото ви насочва много кръв към мускулите. Изведнъж, тялото ви не разполага с капацитет, за да се получи достатъчно приток на кръв към мозъка.

Главоболие. Всяка промяна, която променя естествения баланс на тялото, като обезводняването, създава стрес и може да предизвика главоболие. Всъщност, главоболието е алармената система на организма, че физиологичното равновесие в него не работи. Когато не пиете достатъчно течности, кръвта става по-наситена и в нея започват да циркулират възпалителни протеини, които дразнят нервите около мозъка.

Нарушена памет и лоша концентрация. Въпреки че все още не са ясни причините за тези симптоми, изследователи от Университета в Кънектикът смятат, че обезводняването причинява промени в електролитния баланс в кръвта, които пряко засягат някои части на ума. Промени в електролитните нива също могат да променят мозъчните нива на серотонин - хормонът, който влияе върху настроението.

Запек. Когато сте обезводнени, дебелото черво пренасочва течностите в кръвта. По ирония на съдбата, ако сте дехидратирани, само влошавате ситуацията, ако се опитвате да се противопоставите на запека с ядене на храни с високо съдържание на фибри. Тези фибри стимулират вълна от контракции докато се движат през храносмилателния тракт, но само в присъствието на правилното количество течност. Ако не пиете достатъчно, тези храни с високо съдържание на фибри, просто засядат в червата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари