Вход / Регистрация

За здрави кости

Или как постоянно да си набавяме калций и витамин D
За здрави кости
Снимка: Dreamstime

Костите са съществена част от тялото ни. Колкото са по-здрави, толкова по-добре ще се чувстваме и уверено ще можем да крачим из града и ще спортуваме с усмивка. Освен ежедневното приемане на калций има и много други неща, които можете да направите, за да се погрижите за костите си.

Ето и десет бързи съвета в ползва на вашата структура:

- Тъмнозелените и листни зеленчуци са богат източник на витамин D. А той е полезен за костите. Не се лишавайте от тях (спанак, марулки...).

- Наблегнете на лука. Особено на червения! Червеният лук е богат на биофлавоноида кверцетин – полифенол с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Кверцетинът забавя разрушаването на костите, дължащо се на менопаузата и подпомага по-дългото запазване на твърдостта и плътността им.

- Избягвайте газираните напитки. Фосфорната киселина в тях изчерпва калция в организма.

- Избягвайте животински храни с високо съдържание на протеини. Те също карат калция да напуска тялото ви.

- Намалете кафето и чая. По-добре изпийте чаша мляко! То е богато на калций и други минерали, важни за костите като витамин D, фосфор и калий.

- Правете ежедневно някакви упражнения. Може да не се товарите по цял час, но пък винаги има десетина минутки за малко танци, качване на стълби, бягане или вдигане на тежести.

- Ако сте на диета, не забравяйте за добавките. Отказването от определени храни, ви отказва и от определени съставки, които си набавяте чрез тях. Спирането на техния прием може да доведе до отслабване на целия организъм и естествено на костите.

- Увеличете мускулите си. Не е нужно да се превръщате в Шварценегер, но пък не се лишавайте от малко баскетбол, футбол или бадминтон, оправдавайки се с възрастта си. Те ще намалят шанса да се сдобиете с остеопороза.

- Люцерна, ечемик, корен от глухарче, коприва, шипки и магданоз са билки и подправки, които могат само да ви помогнат да добавите плътност на костите си. Не ги игнорирайте!

- Ставайте рано. Така ще хванете сутрешното слънце. Само 15 минути излагане на слънчеви лъчи на ден (особено преди обед) снабдяват тялото ви с витамин D.

- Цигарки и алкохол? Те са пръв приятел на забавлението, но не и на здравето ви. Избягвайте ги, ако не, поне намалете консумацията им, защото рушат костната маса.Коментари (0)
Коментирай
Потребител:
Текст:

Моля, въведете кода в полето * 


Кои храни зареждат мъжа с енергия? Кои храни зареждат мъжа с енергия?
Зърнени бисквити и мляко

Опасностите на пролетните празници Опасностите на пролетните празници
За какво да внимаваме на празничната трапеза?

Безсънието увеличава риска от инфаркт Безсънието увеличава риска от инфаркт
Използването на таблети и телефони преди сън може да бъде лошо за здравето ви

Добавки и медикаменти за по-добра борба срещу заболяванията Добавки и медикаменти за по-добра борба срещу заболяванията
Кои са перфектните комбинации според експертите

Виж още