IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За здрави кости

26 ноември 2012 06 20

Или как постоянно да си набавяме калций и витамин D

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Костите са съществена част от тялото ни. Колкото са по-здрави, толкова по-добре ще се чувстваме и уверено ще можем да крачим из града и ще спортуваме с усмивка. Освен ежедневното приемане на калций има и много други неща, които можете да направите, за да се погрижите за костите си.

Ето и десет бързи съвета в ползва на вашата структура:

- Тъмнозелените и листни зеленчуци са богат източник на витамин D. А той е полезен за костите. Не се лишавайте от тях (спанак, марулки...).

- Наблегнете на лука. Особено на червения! Червеният лук е богат на биофлавоноида кверцетин – полифенол с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Кверцетинът забавя разрушаването на костите, дължащо се на менопаузата и подпомага по-дългото запазване на твърдостта и плътността им.

- Избягвайте газираните напитки. Фосфорната киселина в тях изчерпва калция в организма.

- Избягвайте животински храни с високо съдържание на протеини. Те също карат калция да напуска тялото ви.

- Намалете кафето и чая. По-добре изпийте чаша мляко! То е богато на калций и други минерали, важни за костите като витамин D, фосфор и калий.

- Правете ежедневно някакви упражнения. Може да не се товарите по цял час, но пък винаги има десетина минутки за малко танци, качване на стълби, бягане или вдигане на тежести.

- Ако сте на диета, не забравяйте за добавките. Отказването от определени храни, ви отказва и от определени съставки, които си набавяте чрез тях. Спирането на техния прием може да доведе до отслабване на целия организъм и естествено на костите.

- Увеличете мускулите си. Не е нужно да се превръщате в Шварценегер, но пък не се лишавайте от малко баскетбол, футбол или бадминтон, оправдавайки се с възрастта си. Те ще намалят шанса да се сдобиете с остеопороза.

- Люцерна, ечемик, корен от глухарче, коприва, шипки и магданоз са билки и подправки, които могат само да ви помогнат да добавите плътност на костите си. Не ги игнорирайте!

- Ставайте рано. Така ще хванете сутрешното слънце. Само 15 минути излагане на слънчеви лъчи на ден (особено преди обед) снабдяват тялото ви с витамин D.

- Цигарки и алкохол? Те са пръв приятел на забавлението, но не и на здравето ви. Избягвайте ги, ако не, поне намалете консумацията им, защото рушат костната маса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари