IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебелите хора рискуват живота си повече зад волана

23 януари 2013 06 15

Теглото може да определи риска от наранявания

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Учени предупреждават, че шофьорите с наднормено тегло са изложени на много по-голям риск при автомобилни катастрофи, отколкото останалите хора. Най-голяма опасност има за пълните жени. Ново проучване обявява стряскащата информация, че съществува 80% по-голяма вероятност пълен човек да умре в пътен инцидент. Рискът при жените с наднормено тегло дори се удвоява.

По време на сблъсък дебелите хора се местят по-напред, защото пищната форма на тялото им не позволява успешното затягане на колана. В проучването се включили 6806 шофьори, участващи в 3403 катастрофи. 18% от тях били квалифицирани като дебели, 33% като хора с наднормено тегло и 46% като шофьори със здравословно тегло.

Резултатите показали, че вероятността от смърт при шофьорите, с индекс на телесната маса над 40, скача с цели 80%. За участниците с ИТМ от 35 до 40 вероятността е около 51%, докато хората с ИТМ от 30 до 35 са застрашени с 21% повече. Дебелите жени пък са изложени на двойно по-голяма опасност, в сравнение с представителите на мъжкия пол, имащи същия индекс на телесната маса. Мъжете с тегло по нормалното също са изложени на риск, пише още вестник Daily Mail.

Две трети от хората в изследването са мъже, като един на всеки трима е на възраст между 16 и 24 години. Същият брой мъже признават, че не са използвали колана правилно, слагайки го само върху рамото, например. Резултатите поставят въпроса за дизайна на колите, който е съобразен единствено с размерите на човек с нормален ИТМ и какво може да се направи, за да се предпазят шофьорите с наднормено тегло, както и тези с по-ниско от обичайното.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари