IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравните дилеми на заетите жени са разрешени

1 март 2013 07 00

Експертите дават отговори на най-належащите здравни въпроси

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дилема номер 1:

Да се наспите или да идете на спорт?

Какво да правите, ако имате един свободен час в графика си и трябва да решите, къде да го прекарате - в леглото или във фитнес залата? Наистина дилемата е трудна! Хем знаем, че има връзка между недоспиването и наддаването на тегло, хем знаем, че е добре да започваме деня си с 30-минутна тренировка. Но пък и жените, които са готови веднага след ставане да спортуват, особено, за сметка на съня си, не са толкова много.

Съвет: Специалистите твърдят, че дори една нощ недоспиване може да навреди на вашето здраве, а прекомерното безсъние може да доведе до повишаване на кръвното налягане, холестерола и на кръвната захар, както и до наддаване на тегло. Липсата на една или дори две тренировки седмично не водят до толкова много отрицателни ефекти. Добре е да спите между шест и половина и осем часа на нощ и да се опитвате да спортувате три пъти седмично.

Дилема номер 2:

Да обуете равни обувки или да се мъчите цял ден с токчета?

Ако имате купища елегантни бизнес тоалети, които се комбинират перфектно с обувки на висок ток, но ви се ще да можете да прекарвате работния си ден на удобни, ниски обувки, какво трябва да направите?

Съвет: Очевидно ниските обувки са по-здравословно решение за краката. Доказано е, че обувките на висок ток съкращават мускулите на прасеца, но ако винаги носите равни обувки, ще изнежите краката си и когато ви се наложи да обуете високи токове ще рискувате да изкълчите глезените си или да натоварите сухожилията си. Най-добре е да сменяте обувките си всеки ден, както и тяхната височина. Редувайте обувки с 5-сантиметров ток с такива с 2-сантиметров.

Дилема номер 3:

Стречинг/разтягане преди или след тренировка трябва да правите?

Лекарите казват, че по-добрата гъвкавост на тялото може да ни помогне да избегнем наранявания по време на тренировка, но други твърдят че прекаленото разтягане в началото на тренировката, може да доведе до по-лоши резултати после?

Съвет: Ключът е да намерите баланса, така че хем да се разгреете в началото на тренировката, хем да не го правите прекалено агресивно. Можете да загреете мускулите си не само със стречинг, но и с бързо ходене на бягащата пътека или с клякания. Данните показват, че стречингът като част от редовната фитнес програма е задължителен, но все пак е по-препоръчителен в края на тренировката.

Дилема номер 4:

Да използвате ли продукти със SPF или да се радвате на екстра доза витамин D от слънцето?

Експертите смятат, че близо 77% от хората имат дефицит на витамин D. Това е проблем, тъй като недостигът на този витамин води до депресия, сърдечни заболявания, намален имунитет, вродени дефекти, до някои видове рак, до множествена склероза и деменция. Един от начините да се получи този витамин е чрез слънцето. Ето защо е добре да пропускате продуктите със UV защита от време на време.

Ако сте загрижени за вашите нива на витамин D, най-добре е да си направете кръвен тест и ако имате дефицит, да започнете да консумирате повече риба меч, мляко и сьомга и да пиете добавки с витамин D.

Дилема номер 5:

Кое е по-вредно - да седите по цял ден права или да седите по 8 часа седнала на бюро?

Проучванията показват, че продължителното заседяване води не само до широка талия и по-голям индекс на телесна маса, но и до риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак на дебелото черво. Хората, които работят цял ден прави страдат от подуване на краката, разширени вени, проблеми с колената и долната част на гърба, мускулни болки, подувания на палците на краката и сериозна умора в края на деня.

И все пак, колкото и удобно да е седенето (не само на работното място), все пак стоенето прав е за предпочитане. Освен това при него се хабят повече калории и човек остава по-активен като цяло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари