IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем милиона взимат болкоуспокояващи, за да могат да работят

28 февруари 2013 06 20

А честата употреба на тези хапчета води до пристрастяване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според ново проучване хората, които приемат болкоуспокояващи лекарства, за да могат да си свършат работата нормално, са милиони.

Проблемът е, че тези медикаменти често съдържат кодеин, към който хората стават зависими.

Според организацията Nuffield Health, която е направила изследването, една четвърт от британското население от възрастни хора, редовно приемат болкоуспокояващи.

Като цяло, около един на всеки петима е заявил, че го прави поне от пет години.

Като се има предвид, че във Великобритания има около 38 млн. души в трудоспособна възраст, това показва, че около 7,5 милиона от тях разчитат на хапчетата, за да се чувстват комфортно в работата си. Цифрата със сигурност е сериозна и за България.


Лошото е, че въпросните хапчета могат да имат неприятни странични ефекти.

Най-обикновените лекарства като парацетамол и ибупрофен не са толкова опасни, но по-мощните болкоуспокояващи като трамадол (вид аналгетик) и онези, съдържащи кодеин, водят до пристрастяване.

Според Nuffield Health хората приемат болкоуспокояващите за най-различни проблеми - болки в гърба, болки в ставите, главоболие, мигрена.

Повечето хора, които се заседяват зад бюрото в работа, се сдобиват с болки в гърба  и започват да пият хапчета, за да изкарат деня в службата", твърди главният консултант на изследването Манош Кришна.

Той продължава: "Липсата на лечение или страх от самото лечение може да подтикне пациентите към продължителната употреба на болкоуспокояващите, често без ясна диагноза от специалист. Това може да доведе до други негативни последствия в съществуването на пациентите като депресия, загуба на работата или развитието на някаква друга зависимост."

Когато един човек има някаква хронична болка той трябва да се консултира с физиотерапевт, ортопед или невролог. Той трябва да започне да спортува редовно и ефективно и да свали излишните килограми, ако има такива.

Експертите все повече се притесняват за улеснения достъп на хората до мощни болкоуспокояващи лекарства.

В проучване от 2011 година се казва, че четири от всеки пет общопрактикуващи лекари признават, че продължават да предписват такива лекарства на пациентите си, въпреки че са наясно че някой от хората се пристрастяват.

Ясен признак, че един човек е пристрастен към някой болкоуспокояващ медикамент е, ако когато се опита да спре приема му и получи симптоми, подобни на абсциненция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари